Prop d'un centenar d'ocells protegits moren electrocutats en només cinc dies a Girona

El Govern exigeix mesures a Endesa per evitar que les cigonyes morin electrocutades

Cigonyes mortes
Cigonyes mortes | ACN
Redacció
23 d'agost de 2024, 16:45
Actualitzat: 18:37h

Entitats naturalistes i ecologistes de les comarques gironines han demanat al Govern que actuï "urgentment" exigint a l'empresa de subministrament elèctric el compliment de la normativa de mesures de protecció de les torres elèctriques per evitar la mort d'ocells protegits. La reclamació arriba després de localitzar més de 70 cigonyes mortes electrocutades en només cinc dies.

Entre el 15 i el 21 d'agost, han trobat 37 exemplars sota torres elèctriques a Girona i a Sant Gregori (Gironès); 24 a la Vall d'en Bas (Garrotxa), quatre a Llers i Riumors (Alt Empordà) i onze a Arbúcies i Bonmatí (Selva). Les entitats han alertat que és "la punta de l'iceberg" perquè, segons un estudi, només localitzen una mínima part dels animals que moren electrocutats.

L'Associació de Naturalistes de Girona, IAEDEN-Salvem l'Empordà, El Meandre, Grup de Natura Sterna i Ecologistes de Catalunya (EdC) han remarcat en un comunicat que, durant la segona quinzena d'agost, diversos grups de centenars de cigonyes blanques (Ciconia), uns ocells protegits, van arribar a la ciutat de Girona i altres indrets de les comarques gironines com la Garrotxa, l'Alt Empordà i la Selva per fer una aturada en el seu llarg viatge migratori cap a l'Àfrica. Els llocs que trien per fer el descans són punts elevats, sovint propers a zones urbanes, com teulades, campanars o grues, però també les torres de les línies elèctriques.

En aquest sentit, el Departament de Territori,Habitatge i Transició Ecològica té previst reunir-se les pròximes setmanes amb la companyia Endesa per exigir-li que prengui mesures correctores a les torres elèctriques per evitar la mort de cigonyes blanques, tal com recull la legislació. El Govern recorda a l'empresa, que és propietària del 90% de la xarxa de distribució del país, que aquestes aus estan protegides per directives europees, lleis estatals i pel Catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada de Catalunya. Més de 300 exemplars de cigonya blanca moren anualment a les torres, segons el Govern.

A través de la col·laboració ciutadana, els col·lectius ambientals han calculat que entre dissabte 17 i dimecres 21 d'agost es van aturar, com a mínim, uns 300 exemplars al llarg de tot el nucli urbà de Girona, i centeners més a les comarques adjacents. "Els ocells que es troben morts són només la punta de l'iceberg, ja que en un estudi publicat a la revista científica Ardeola, realitzat en línies elèctriques de Lanzarote i Fuerteventura, s'estima que la probabilitat general de detecció de cadàvers és només del 0,134", han remarcat al comunicat. Així, han calculat que extrapolant els exemplars trobats i fent el càlcul segons aquest estudi, podrien haver mort 463 cigonyes.

Les torres elèctriques no tenen en compte el fenomen migratori

Les entitats han criticat que el disseny de les torres elèctriques no ha tingut en compte el fenomen migratori i que això provoca que molts ocells, com ara les cigonyes blanques o grans rapinyaires, com els ducs, puguin tocar simultàniament la torre i un cable per la gran envergadura de les ales, rebent una descàrrega elèctrica mortal.

Membres de les entitats ambientals han notificat aquestes electrocucions als Agents Rurals, amb l'objectiu que aixequin acte i tramitin la denúncia pertinent "perquè l'empresa de subministrament elèctric responsable de les torres adopti mesures per corregir i protegir aquestes instal·lacions". En aquest sentit, les entitats han asseverat que això és "especialment important a les comarques del Pla de l'Estany i del Gironès, com també la plana de l'Alt Empordà, ja que conformen una unitat geogràfica que es troba enmig de la ruta migratòria que utilitzen milers d'aus durant els mesos d'agost i setembre".

"Malauradament, i com ja hem denunciat des del 2021, fa molts anys que aquests episodis de mortalitat es repeteixen, i afecten moltes espècies d'aus i ratpenats (moltes d'elles amenaçades o en perill d'extinció). Cal posar l'accent en què aquesta mortaldat es produeix en un context de pèrdua de diversitat galopant a escala planetària, però també local", han carregat.

Amb tot, les entitats ambientals de les comarques gironines han volgut denunciar una "deixadesa flagrant" de les companyies de transport i distribució d'energia elèctrica a l'hora de prendre mesures a les seves instal·lacions per evitar aquestes electrocucions, que qualifiquen de "massives".