Barcelona ha arribat per primera vegada a la història als 40 ºC. Una mostra que els estius a la capital catalana són cada vegada més càlids i més difícils de passar, especialment per la població vulnerable. La calor extrema va per barris i una de les alternatives per intentar superar les onades de calor són els refugis climàtics. Són un total de 350 espais interiors o exteriors amb climatització o ombra que permeten suportar els episodis de calor extrema.
Mapa: refugis climàtics a 10 minuts de casa
L'Ajuntament de Barcelona comptabilitza per aquest estiu un total de 354 refugis climàtics. Quasi un centenar són equipaments com casals de gent gran i centres cívics. També destaquen una seixantena de parcs i jardins, una cinquantena de biblioteques i les 40 piscines municipals que hi ha la ciutat. La xarxa de refugis climàtics també inclou recintes esportius, educatius, museus, seus de districtes, centres comercials i parròquies, entre altres.
Els refugis climàtics no tenen horaris específics, sinó els de l'equipament en qüestió. D'aquesta manera, tant als caps de setmana com a l'agost la xifra d'espais disminueix significativament. Segons l'Ajuntament de Barcelona, a l'agost n'hi haurà 222 d'oberts -almenys un dia- i els diumenges es redueix a 167. Malgrat tot, des del consistori es destaca que els diumenges d'agost el 89% dels veïns tindran refugis a menys de 10 minuts de casa.
Aquest mapa mostra el grau de cobertura dels refugis climàtics a distàncies de 5 o 10 minuts.
Xarxa de refugis climàtics per districte
Els 10 districtes de la ciutat de Barcelona disposen d'una àmplia oferta de refugis climàtics. A continuació, en podeu consultar el mapa de cada zona de la ciutat catalana:
- Ciutat Vella: mapa dels refugis climàtics
- Eixample: mapa dels refugis climàtics
- Sants-Montjuïc: mapa dels refugis climàtics
- Les Corts: mapa dels refugis climàtics
- Sarrià - Sant Gervasi: mapa dels refugis climàtics
- Gràcia: mapa dels refugis climàtics
- Horta-Guinardó: mapa dels refugis climàtics
- Nou Barris: mapa dels refugis climàtics
- Sant Andreu: mapa dels refugis climàtics
- Sant Martí: mapa dels refugis climàtics
Quines característiques tenen els refugis climàtics de Barcelona?
Què és un refugi climàtic? Per tal de formar part de la xarxa, els equipaments han de complir aquestes condicions: estar climatitzats o disposar d'ombra, tenir un punt d'aigua -es repartiran gots i ventalls-, ser accessibles i tenir espais d'estada. Aquestes són les principals característiques:
- És un espai per protegir-se de la calor a l'estiu mentre manté el seu ús habitual. En aquest sentit, cal consultar els horaris, ja que, depenent del cas, poden tenir horari diürn o tancar els caps de setmana o per vacances.
- Hi ha espais interiors, com les biblioteques o els centres cívics, i exteriors, com els parcs o els interiors d'illa. Enguany s'hi han incorporat una quarantena de piscines municipals, però també centres comercials, equipaments culturals i, fins i tot, parròquies.
- Tots són gratuïts excepte les piscines municipals, que tenen preus públics fixats i ajuts.
- Tenen una bona accessibilitat i, preferentment, han de tenir cadires o bancs on seure i aigua gratuïta.
- Als espais interiors amb climatització es recomana mantenir una temperatura de 26 ºC.
- No estan pensats per a persones que requereixen atenció mèdica, que s'han de dirigir al centre de salut pertinent.
- Alguns dels refugis climàtics disposen d'activitats o lectures per fer l'estada més amable.
- Estan degudament senyalitzats amb un símbol identificatiu de refugi climàtic.