Què és un refugi climàtic i on estan ubicats a Catalunya?

Consulta aquí la llista interactiva de més de 1.250 refugis climàtics ordenats per municipis i comarques

La xarxa metropolitana de refugis climàtics es dobla el 2024 amb més d’un centenar de nous espais
La xarxa metropolitana de refugis climàtics es dobla el 2024 amb més d’un centenar de nous espais | Cedida per AMB
Lucía Llargués Vilaldach
12 de juliol de 2024
Actualitzat: 31 de juliol, 10:25h

L'augment de temperatures que afecta especialment la zona mediterrània, ha provocat que els darrers dos estius hagin estat els més càlids de la història de Catalunya amb un rècord històric de fins a 45,4 ºC. Malgrat que, fins ara, el juliol ha tingut un comportament al voltant de la mitjana, la canícula no perdonarà i s'esperen pics de calor importants.

Les temperatures extremes són un risc per a la salut, especialment per als col·lectius més vulnerables. És per aquest motiu que cada vegada tenen més importància els refugis climàtics. La Generalitat recopila aquests espais que inclouen piscines, centres cívics, biblioteques o poliesportius, per municipi o comarca. Tot i que la llista es va actualitzant, actualment ja inclou 1.256 refugis climàtics arreu de Catalunya.

Què és un refugi climàtic?

Un refugi climàtic es tracta d’equipaments cívics i instal·lacions municipals o de la Generalitat distribuïts arreu de Catalunya per oferir un espai fresc a totes aquelles persones que no puguin aconseguir confort climàtic a casa seva. Poden ser exteriors o coberts, han de garantir una temperatura adequada -sigui amb climatització o amb sistemes naturals-, ombra, aigua i espais d'estada. El 2004 es va posar en marxa per primera vegada el pla operatiu per prevenir els efectes de la calor sobre la salut (POCS). Des d'aquell moment, es posa en funcionament cada any durant els mesos d’estiu.

On estan situats?

A Barcelona ciutat aquest estiu hi haurà un total de 354 refugis climàtics, amb la incorporació de 120 espais més entre els quals piscines, centres comercials, equipaments culturals i, fins i tot, parròquies. Al conjunt de l'àrea metropolitana de Barcelona, per la seva banda, la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics (XMRC) ha ampliat significativament la seva cobertura amb l'adhesió d'11 nous ajuntaments, arribant així a un total de 24 municipis. Aquesta expansió ha aconseguit un total de 186 refugis climàtics disponibles per fer front a les altes temperatures d'aquest estiu ubicats en 53 parcs, 115 equipaments municipals (com biblioteques, centres cívics, casals de gent gran, mercats, museus i poliesportius) i 18 piscines.

En el cas de Girona ciutat, es crea una xarxa amb 58 refugis climàtics: 29 d'interiors i 29 d'exteriors. Aquests espais romandran oberts a les hores en què la temperatura a l’exterior és més alta, és a dir, entre les 12 h i les 18 h. 

L'Ajuntament de Lleida ha posat en marxa un total de quaranta-quatre refugis climàtics per fer front a les onades de calor intensa d'aquest estiu. Aquests espais inclouen centres cívics, equipaments culturals, llars de jubilats, així com rambles, carrers, parcs i zones verdes, oferint així una àmplia varietat de llocs on la ciutadania pot refugiar-se de les altes temperatures.

I pel que fa a Tarragona, compta amb més d'una quarantena de refugis climàtics en diferents punts de tota la ciutat (14 a l'aire lliure i 31 d'interiors), a més de dues fonts refrigerades, a disposició de la ciutadania. També l'Ajuntament ha presentat la creació d'un mapa interactiu.

Arxivat a