
Les previsions s'han complert. El restaurant Can Fabes del desaparegut cuiner Santi Santamaria ha perdut una estrella Michelin en la guia 2012, passant de tres a dues. L’establiment celoní va ser el primer restaurant català que va aconseguir la tercera estrella, l'any 1994. A més, aquesta nit, durant l’acte d’entrega dels guardons celebrat a l'Hotel Palace de Barcelona, Catalunya ha vist com fugien cinc estrelles Michelin pel tancament de tres restaurants: les tres del Bulli de Ferran Adrià, una del Drolma i una altra del Lluçanès. La guia 2012 també ha ratificat les tres estrelles del Celler de Can Roca, a Girona, i el de Sant Pau de Sant Pol de Mar. El restaurant Àbac de Barcelona ha recuperat la segona estrella que havia perdut en l'edició passada i el restaurant Casamar de Llafranc ha guanyat la seva primera estrella Michelin.
Can Fabes ha obert aquest divendres les seves portes com qualsevol altre dia. I és que la Regina Santamaria prefereix mirar la pèrdua de l'estrella pel costat positiu i assegura que "n'hem guanyat dues". La filla de Santi Santamaria, actual responsable de Can Fabes, ja s'esperava la pèrdua de la tercera estrella, però també ha assegurat que el restaurant continuarà treballant com si tingués "tres o dotze estelles Michelin". "El meu pare s'ha endut la tercera estrella al cel" ha indicat. "Ara l'hem de guanyar nosaltres amb el nou projecte de Can Fabes", ha afirmat a l' ACN .
Can Fabes presentava aquest divendres al matí el mateix aspecte que ahir o abans d'ahir. L'única diferència amb un altre dia és que la Regina s'ha passat tot el matí atenent els mitjans de comunicació que l'han trucat o l'han vingut a entrevistar. La filla del xef no ha volgut valorar si la pèrdua de la tercera estrella és o no un fet injust: "són les regles del joc", ha explicat. La Regina ha indicat que ara toca treballar perquè el nou projecte de Can Fabes, sense Santi Santamaria al capdavant, guanyi la tercera estrella Michelin. "Com deia el meu pare, les estrelles són els nostres clients", ha puntualitzat.
