S'acosta la revetlla de Sant Joan i amb ella les seves tradicions. Una de les més arrelades són les tradicionals coques de Sant Joan, que cada any les pastisseries d'arreu de Catalunya elaboren per celebrar el solstici d'estiu. Però quines són les més bones? Ja s'han fet públiques les millors coques de Sant Joan de Catalunya del 2025 i una està feta a Granollers.
Es tracta de la millor coca de llardons d'enguany i està feta al Forn i Pastisseria el Racó de Granollers, situada a la plaça de la Porxada de la capital del Vallès Oriental. La seva història es remunta a l'any 1827 amb els anys l'ofici ha anat passant de generació en generació sense perdre el sentit del producte fet de manera artesanal. Tots els seus productes estan fents amb matèries primeres d'alta qualitat.
Les altres millors coques de Sant Joan 2025
A banda de la pastisseria de Granollers, les millors coques de Sant Joan estan repartides per tot el país. Barcelona s'ha quedat amb dos premis. La pastisseria Morreig, al barri de Gràcia, ha guanyat el premi a millor coca tradicional de fruita i pinyons, i la pastisseria Natcha, a les Corts, el de la millor coca creativa.
El premi de la millor coca de crema i pinyons ha anat a parar a un petit municipi, també del Vallès Oriental. En concret, l'elabora la Fleca Rovira de Santa Agnés de Malanyanes. Finalment, la millor coca de xocolata es fa a Folgueroles (Osona): a l'obrador La Coca de Folgueroles.
El veredicte l'ha decidit un jurat format per forners, pastissers i professionals de la gastronomia, juntament amb els guanyadors de les cinc categories de l’edició del 2024. Per prendre una decisió, el jurat ha hagut de valorar diversos detalls: l’aspecte, la textura i la cocció del brioix, l’aroma i el gust.
Coca de Sant Joan, fora de Catalunya
Cal tenir en compte, però que la coca de Sant Joan no només es consumeix a Catalunya. A Alacant, al sud del País Valencià, en preparen una de salada. Concretament, de tonyina, i és de les més desconegudes. També a Menorca mengen coca de Sant Joan, però l'anomenen coca bamba. És alta, enrotllada en forma d'espiral i és típica de les festes patronals de l'illa.