La UCE homenatja el cuiner Santi Santamaria

Reivindica el compromís i talent del "patriota" celoní

Publicat el 21 d’agost de 2011 a les 16:18
La Regina i l'Àngels, filla i dona de Santamaria, a l'acte d'homenatge. Foto: ACN

El xef de Sant Celoni Santi Santamaria ha rebut aquest diumenge a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) un afectuós homenatge, mig any després de la seva mort. Les intervencions han destacat el talent i patriotisme del cuiner, i la manca de reconeixement que va rebre per part de la societat catalana. El xef del Racó de Can Fabes va ser el primer en rebre, "i conservar sempre", les tres estrelles Michelin. "Un geni i un patriota" que era rebut als millors restaurants del món "com un príncep", tal com ha recordat la crítica Eliane Comelade. L'homenatge de la UCE ha posat en valor el compromís del celoní amb el país i el seu esforç per fer créixer el patrimoni gastronòmic català.

Elogis de l’ambientòleg Martí Boada
"Fill únic d'un pagès i d'una ordidora, en Santi Santamaria mai va rebre dels reis mags cap regal dels que demanava; la primera bicicleta que va tenir se la va guanyar ell amb la seva suor", ha recordat el seu amic, ambientòleg i geògraf, Martí Boada. "Era del morro fort, i això va quedar clar aviat, quan era jove i portava de bòlid els ajuntaments de la seva zona durant els darrers anys del franquisme", ha explicat Boada. Per a l'ambientòleg vallesà, Santamaria era "un patriota capaç de reunir-se amb l'elit de Madrid i reiterar sense cap por l'essència catalana i parlar sense miraments dels Països Catalans".

La filla de Santi Santamaria, Regina, i la seva dona, l’Àngels, han assistit en primera fila a l'homenatge. Un dels instigadors de l'acte a la UCE ha estat el cuiner Jaume Fàbrega, també amic personal del xef, que ha llegit fragments de l'obra de Santamaria per donar pinzellades de la complexitat de la seva personalitat. Sobre aquesta, Fàbrega ha sentenciat que es tracta de "la més important en teoria culinària". I, tal com ha recordat també Fàbrega, Santamaria era un intel·lectual "que viatjava, que llegia, que preguntava". "No era dels que creen tancats al laboratori, era dels que creen perquè estan en contacte amb la terra i els seus productes", ha sentenciat el cuiner.


Santi Santamaria va guanyar la primera estrella Michelin el 1988.