Solé va explicar que “el que pretenem és avançar cap el camí de la museïtzació d’aquest indret i extreure’n tot el potencial”. Colomé va afirmar que els 2 consistoris “tenim aquesta voluntat d’apropar a tothom el jaciment per tirar endavant aquest projecte”.
Així doncs, aquest conveni suposa un pas important per a l’excavació del jaciment arqueològic del Turó de la Torre Roja que s’estén al llarg dels municipis de Caldes de Montbui i de Sentmenat. I és que l’any 2004 l’Ajuntament de Caldes de Montbui va iniciar un projecte de investigació, recerca, excavació arqueològica i difusió cultural del jaciment de la Torre Roja, mitjançant un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Caldes de Montbui, l’associació d’arqueòlegs Fides i Agrícola Mas Curró, propietària dels terrenys.
L’Ajuntament de Sentmenat col·labora i vol seguint participant en l’esmentat projecte, i és per això que s’ha desenvolupat aquest conveni de col·laboració per a que ambdós consistoris treballin plegats. Així doncs, del contingut del conveni es desprenen unes obligacions econòmiques que han d’assumir els dos ajuntaments de 6.000 € anuals.
Les Jornades europees del patrimoni
La signatura del conveni va ser només el pròleg de la celebració de les Jornades europees del patrimoni, i és que l’Ajuntament de Caldes de Montbui, en col·laboració amb l’Ajuntament de Sentmenat i l’associació d’arqueòlegs FIDES, va organitzar una visita guiada al jaciment iber de la Torre Roja.
Amb aquesta iniciativa el municipi es va sumar per primera vegada amb un acte concret a les Jornades europees del patrimoni que se celebren arreu d’Europa i ho va fer amb un gran èxit de participació. Més de 200 persones van pujar a la Torre Roja, la majoria a peu, per conèixer de primera mà el jaciment iber.
Així dons, a les 12 del migdia l’associació FIDES, encarregada de les excavacions, va fer una visita guiada al jaciment dividint al públic en 4 grups i, tot seguit, es va fer un tastet gratuït i limitat de cuina preparat pel restaurant Robert de Nola que va incloure:
- Raïm amb arengada
- Figues amb mel i nous
- Peix fumat amb cigrons
- Codony amb formatge de cabra i salsa de raïm
- Torrades amb all i carn rostida
- Galta de vedella amb romaní
- Cansalada confitada amb poma · escaldada i mel
- Llenties amb fumat
- Cua de bou amb olives