Arribar a un nou país per viure-hi mai ha estat fàcil. És per aquest motiu que, a Caldes de Montbui, ja fa deu anys que funciona el projecte Mentoria. La idea és senzilla, però efectiva: una persona del poble fa de mentora d'un infant o jove que acaba d'arribar al municipi amb la seva família. "Que just acabin d'arribar és el que ens diferencia d'altres projectes de mentoria que hi ha a Catalunya", explica a NacióGranollers la coordinadora del projecte, Àngels Oliveras.
El fet que les mentories es facin amb joves recent arribats al poble és el que dona un valor afegit al projecte. Un exemple és el d'en Sargis, que va aterrar a Caldes el 2017 provinent d'Armènia quan era tan sols un adolescent de 14 anys, sense saber parlar ni català ni castellà. En Francesc, un jove del poble, va ser el seu mentor i això va facilitar el seu procés d'inclusió. En Sargis ho recorda amb gratidud: "Em va ajudar molt, passejàvem pel poble, m'explicava històries i tradicions locals i de mica en mica aprenia el català i el castellà", explica.
A més, en aquell moment en Francesc estudiava infermeria i en Sargis, malgrat la seva curta edat, ja tenia clar que volia dedicar-se a la medicina. Allò també els va ajudar a crear un vincle. "Vaig arribar a Caldes sense saber res de la cultura catalana. Ni tan sols sabia que existia el català", recorda, abans de recordar que recomanaria formar part d'aquest projecte a qualsevol persona que arribi al poble.
El projecte de Mentoria de Caldes es fa "sempre amb menors, d'entre 10 i 18 anys, que arriben amb les seves famílies", explica l'Àngels Oliveras. "Són nens reagrupats o que arriben al mateix temps que els seus pares", afirma. L'Àngels és tècnica d’acollida i migracions a l'Ajuntament de Caldes i coordina el projecte de mentoria des dels seus inicis. Per això sap millor que ningú quins són els seus beneficis: "en aquests deu anys hem vist que els nens i nenes amb mentors tenen un procés d'inclusió és molt més fàcil i ràpid".
Aquest curs, el projecte Mentoria de Caldes ha arribat als deu anys de vida. Una dècada que ha servit per crear un centenar de parelles, a un ritme d'una desena per any. Els mentors són gent del poble de totes les edats. N'hi ha hagut des dels 18 fins als 75 anys i tots ells han de fer una formació sobre comunicació intercultural abans de començar les mentories.
"El mentor normalment és el primer amic o amiga que tenen els nouvinguts"
ÀNGELS OLIVERAS, coordinadora projecte mentoria
Durant aquests deu anys, els nouvinguts que han participat en el projecte han estat d'una vintena de països d'orígens diferents. "El mentor és un referent per a ells que dona un suport molt important, un suport que també és emocional", explica Àngels Oliveras, que diu que "el mentor normalment és el primer amic o amiga que tenen els nouvinguts". I no només això, "pels mentors també és una oportunitat molt gran per apropar-se a realitats que d'altra manera no podrien viure", explica.
Campanya per cercar voluntaris
El projecte Mentoria inicia un nou curs amb una campanya per tal de trobar noves persones voluntàries que estiguin interessades a col·laborar. Aquest projecte, impulsat per l’Ajuntament i en col·laboració amb l’entitat Caldes Solidària, es basa en l’acompanyament de, com a mínim, un any i durant una hora a la setmana.
Actualment, hi ha 7 parelles de mentories actives, amb infants i joves que provenen de Mali, El Salvador, Colòmbia i Hondures, i 12 infants i joves que es troben en llista d’espera per tal de rebre aquest acompanyament. La Mentoria ha demostrat la seva efectivitat en altres municipis i països en la millora de les habilitats socials i cognitives, el benestar emocional i el desenvolupament d’una identitat positiva.
Qui vulgui participar com a persona mentora, pot escriure un correu a [email protected] o emplenar el formulari de contacte.