Els ecologistes censuren que el Govern se centri a augmentar l'oferta d'aigua

Les entitats de la Cimera Social de l'Aigua demanen “adaptar la gestió hídrica a l'emergència climàtica”

Dante Maschio considera que “l’emergència climàtica altera fortament el cicle de l’aigua”
Dante Maschio considera que “l’emergència climàtica altera fortament el cicle de l’aigua” | Cedida
Redacció
24 de novembre de 2024, 11:58

Per primera vegada des de l'inici de la sequera, aquesta tardor els embassaments han guanyat una quantitat significativa de reserves. Tot i això, les conques internes tot just superen el 34% mentre que el sistema Ter-Llobregat se situen en un 36%. “El cicle hídric ha canviat i hem de preparar-nos pel que vindrà”, asseguren les organitzacions socials i ambientals reunides al Prat de Llobregat en la cinquena Cimera Social de l'Aigua. En aquest sentit, censuren que el Govern aposti exclusivament per augmentar l'oferta i no pas per promoure l'estalvi i reduir-ne el consum.

Crítics amb els plans del Govern per fer front a la sequera

Les entitats de la Cimera Social de l'Aigua tenen clar que “l’emergència climàtica altera fortament el cicle de l’aigua”. També ho té clar el Govern, que insisteix que cal deslligar la pluviometria de la gestió dels recursos hídrics a partir d'augmentar els recursos, especialment amb dessalinització i regeneració.

Aquest enfocament per blindar Catalunya d'una sequera pràcticament estructural no agrada a les organitzacions reunides avui al Prat de Llobregat. Consideren que l'executiu hauria de promoure l’estalvi i reduir-ne el consum, ja que amb les actuals polítiques “s'intenta mantenir un model econòmic que és insostenible en el context de l’emergència climàtica”. També adverteixen dels impactes que tindran les noves infraestructures de dessalinització sobre el preu de l’aigua i demanen al Govern saber com es finançaran.

“Ens preocupa que s’accelerin obres fora de la fase d’emergència per sequera. S’haurien d’aprovar seguint els tràmits habituals en l’elaboració del nou pla de gestió de l’aigua de l’ACA, que obliga a fer processos de participació i avaluacions d’impacte”, assenyalen les entitats.

Finalment, lamenten que el Govern hagi anunciat que no hi haurà sancions per incompliment de les restriccions de sequera. “L’única eina que tenim perquè els municipis i activitats econòmiques complissin, ara desapareix”, denuncien.

Qui forma part de la Cimera Social de l'Aigua?

A la V Cimera Social de l’Aigua, segons l'organització, hi ha participat els següents col·lectius: Aigua és Vida, Aigua és Vda Girona, Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública (AMAP), Càtedra UNESCO de Desenvolupament Humà Sostenible, Coordinadora per la Salvaguarda del Montseny (CSM), Col·lectiu AiguaClara, DEPANA, Ecologistes en Acció, Enginyeria Sense Fronteres (ESF), GEPEC - EdC, Greenpeace, Naturalistes de Girona, Observatori del Deute en la Globalització (ODG), Permacultura ATTA, Plataforma en Defensa de l’Ebre, Procés Constituent i XR Barcelona, Sos Baix Llobregat i l’Hospitalet.

Arxivat a