Així han augmentat els embassaments per les pluges de les danes

El sistema Ter-Llobregat passa del 28 al 36% en la millor tardor des de l'inici de la sequera, però ja no hi ha previsions de més precipitacions

Embassaments com el de Sau s'han tornat a omplir per sobre del 30% després de les pluges de les danes
Embassaments com el de Sau s'han tornat a omplir per sobre del 30% després de les pluges de les danes | Emili Vilamala
18 de novembre de 2024, 10:25
Actualitzat: 11:21h

Catalunya ha viscut les dues setmanes més plujoses des del temporal Glòria. Com s'ha traduït als embassaments? La visió optimista és que en el darrer mes el sistema Ter-Llobregat ha passat del 28,8% al 36,1% en la millor tardor des de l'inici de la sequera. La més pessimista és que alguns pantans han estat relativament poc afavorits -els del Ter no han millorat ni tres punts- i que tot apunta que entrem en un llarg període de bonança i sense precipitacions.

La Baells supera el 60%

Les pluges provocades per les dues danes quasi consecutives han afavorit el Camp de Tarragona i, especialment, les Terres de l'Ebre. Han estat menors a les capçaleres dels rius de les conques internes, però -com havia passat en episodis anteriors- han descarregat amb més força a la conca del Llobregat que a la del Ter.

En aquest sentit, destaca l'augment de la Baells que en un mes ha passat del 40,2 al 60,4%. De fet, el pantà del Berguedà no arribava a aquest llindar des de l'1 de gener de 2022 i cap altre embassament del sistema Ter-Llobregat tampoc l'ha assolit en els dos darrers anys i mig.

Les precipitacions de la segona meitat d'octubre i d'inicis de novembre també han afavorit el Cardener. Allà, el conjunt format per la Llosa del Cavall i Sant Ponç han passat del 26,2 al 37,3%. En canvi, el sistema format per Sau i Susqueda al Ter, no ha guanyat ni tres punts: del 26,3 al 29,2%.

Evolució del sistema Ter-Llobregat (2020-2024)

Millora notable al Camp de Tarragona

Amb unes precipitacions tan generoses al terç sud del país, finalment s'han pogut començar a omplir els embassaments del Camp de Tarragona que estaven literalment buits. En aquest sentit, el sistema format pel transvasament Siurana-Riudecanyes ha passat d'estar per sota de l'1% a superar el 12. Fora de les conques internes, també s'han omplert totalment pantans com Margalef (conca de l'Ebre) o d'Ulldecona (conca del Xúquer).

D'aquesta manera, el conjunt de les conques internes ha passat del 27 al 34%, en un escenari que només s'ha mantingut sense millores a l'Empordà -Darnius tot just ha millorat un punt-. A les conques catalanes de l'Ebre, per la seva banda, la reserves hídrica se situa al 67% de capacitat.

Sense pluges a la vista

Actualment, cap de les estacions d'aforament dels rius de les conques internes tenen cabals per sobre dels habituals. D'aquesta manera, els guanys als embassaments ja la darrera setmana han estat molt minsos. Les previsions meteorològiques indiquen setmanes de bonança sense pràcticament precipitacions -més enllà d'algunes nevades a la cara nord i pluges minses en alguns punts de la costa. D'aquesta manera, la lògica indica que en els pròxims dies es podria aturar el guany de reserves o, fins i tot, començar a disminuir. Ara bé, cal tenir en compte que entrem en el període de l'any amb menor consum i temperatures més baixes fet que limita al mínim l'evaporació de les aigües envasades.