Menjar sense plàstics i tàpers als restaurants: així és el nou pas verd d'Europa

L'objectiu principal de la Unió Europea és reduir l'ús de plàstics en un 15% el 2040 i establir un nou sistema de reciclatge

L'any 2023 cada europeu va generar 190 quilgrams de residus plàstics
L'any 2023 cada europeu va generar 190 quilgrams de residus plàstics | envato elements
Nació
05 de març del 2024
Actualitzat a les 14:03h
Els envasos de menjar, de productes d'higiene o del menjar ràpid no podran ser de plàstic a partir del 2030. El Consell de la Unió Europea i el Parlament Europeu han arribat aquest dilluns a un acord per fer dels recipients de productes que fem servir el dia a dia un element sostenible i, alhora, han definit un nou sistema de reciclatge. D'altra banda, serà obligatori pels locals de menjar per emportar oferir als consumidors la possibilitat de dur els seus propis tàpers.

Els 27 estats que conformen la UnióEuropea han donat suport a aquest pacte que dona continuïtat a la proposta que va fer la Comissió Europea el novembre de 2022. Es busca reduir en un 15% l'ús de plàstics el 2040. Al mateix temps, aquest pacte també compta amb una sèrie de mesures per reduir, reutilitzar i reciclar els envasos per tal d'assolir els objectius climàtics plantejats per la Unió Europea.

Cal aclarir, però, que aquest nou pacte encara no és definitiu, ja que primer haurà de ser aprovat per les dues institucions europees esmentades. Un cop aprovat, la regulació entrarà en vigor en un període màxim de 18 mesos. Pel que fa als restaurants l'obligatorietat de permetre els tàpers no és l'únic gran canvi.

Per altra banda, s'incentivarà els bars i restaurants a servir aigua de l'aixeta, de forma gratuïta o a un cost reduït, i en format reutilitzable. En la mateixa línia, tots els distribuïdors finals de begudes i aliment hauran d'oferir almenys el seu 10% dels productes en format reutilitzable.

La situació climàtica actual al continent europeu és alarmant. L'any passat, es calcula que cada habitant del territori va generar 190 quilograms de residus en envasos, un 10% més que el 2022. A més, en aquest acord es defineix un nou pla de reciclatge, on ja el 2029 es calcula que el 90% dels envasos de begudes de plàstic i metall es recolliran per separat. Des de la Comissió Europea, estimen que la reducció de gasos d'efectes hivernacles fins al 2030 equivaldrà a les emissions anuals de Croàcia i, conseqüentment, els costos mediambientals es reduiran en 6.400 milions d'euros.

Arxivat a