Matolls i pastures acumulen un 35% menys de CO₂ en casos de sequera extrema

Una recerca del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals adverteix que els ecosistemes més vulnerables són els més secs i els que tenen menys riquesa d'espècies

Vista del Canal d'Urgell, a finals d'abril del 2023, a Anglesola, Lleida
Vista del Canal d'Urgell, a finals d'abril del 2023, a Anglesola, Lleida | Lorena Sopena / EP
Nació
08 de gener del 2024
Actualitzat a les 22:34h
Un estudi del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (Creaf) ha revelat que la capacitat dels matolls i pastures d'emmagatzemar CO₂ es redueix un 35% en el cas de sequera extrema, "un percentatge superior del qual s'havia estimat fins ara". Publicada a la revista PNA, la recerca també conclou que durant aquesta mena de sequeres es frena un 60% més el creixement de les plantes en comparació amb les sequeres menys greus, "que són les que s'han experimentat històricament amb més freqüència", ha informat el centre aquest mateix dilluns en un comunicat.

L'investigador del CSIC i un dels autors de l'estudi, Josep Peñuelas ha afirmat que aquest índex de creixement "és una dada clau que indica l'estat de salut dels ecosistemes i que està relacionat precisament amb la capacitat de capturar CO₂". Atès que aquests ecosistemes cobreixen entre un 30 i 40% del planeta i acumulen més del 30% de les reserves mundials de carboni, "és crucial calcular amb exactitud com afectaran les sequeres del futur a aquests embornals de carboni", ha afegit.

Segons els autors, les sequeres extremes comporten una escassetat continuada de pluja i, encara que acostumen a durar menys d'un any, el seu impacte pot ser devastador: "Històricament, passaven una vegada cada 100 anys, però, amb el canvi climàtic, s'estima que podrien arribar a produir-se cada dos o cinc anys".

 

Un experiment internacional sobre sequera

Per a descobrir-ho, l'equip de recerca ha creat l'Experiment Internacional sobre Sequera (International Drought Experiment) en 100 llocs de sis continents, que abasten característiques climàtiques, de sòl i d'espècies diferents. En una quarantena d'aquests indrets van recrear una sequera extrema durant almenys una estació de creixement completa i en 56 llocs van aplicar una sequera menys greu. Després d'un any, van analitzar la pèrdua de l'índex de creixement denominat Producció Primària Neta Aèria (PPNA).

Els resultats van demostrar que, amb un sol any de sequera extrema, "se superava amb escreix les pèrdues registrades anteriorment en pasturatges i matolls", i van detectar que era 1,8 vegades més elevat en el cas dels matolls i un 1,5 en el dels prats, en comparació amb el que es creia fins ara.

Les dades també apunten al fet que no tots els punts geogràfics responen igual a la sequera i que els més vulnerables són els ecosistemes més secs i també aquells amb menys riquesa d'espècies: "Observem que zones que tenen un clima més sec, com alguns països del Mediterrani, es veuran més afectats".