Lluís Roca, usuari de l'embassament de Sau, explica que la protesta és per demanar que "es pari el buidatge d'aigua del pantà perquè se sacrificaran totes les espècies catalogades" i denuncia que "no s'ha fet un pla de rescat". Roca recalca que "amb la contaminació hem alterat el medi" i afegeix que "la gestió de l'aigua tampoc ha estat la correcta". En aquest sentit, amb la concentració d'aquest cap de setmana demanen al Govern i a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) "que s'aturi el buidatge". Apunten que "d'aquí a dos dies començarà el desglaç, i hi ha la possibilitat de salvar la fauna" i si no es paralitza, "serà la matança de peixos més gran d'Europa".
Roca explica que al pantà de Sau "hi ha peixos exòtics, però també n'hi ha d'autòctons, com la truita, a qui no li són favorables les temperatures de l'embassament, i les úniques espècies que prosperen en aquest medi són les invasores". Els pescadors i veïns que s'han acostat a la protesta també subratllen que "l'aigua està contaminada per les granges de porcs i la seva qualitat no és bona". Puntualitzen que la pesca recreativa no se'n veurà afectada, ja que riu amunt "hi ha espècies invasores, i quan torni a ploure, baixaran altre cop a l'embassament". A banda d'això, expliquen que la mesura afectarà els ocells i altres animals del territori, i també als veïns i veïnes de la zona perquè "necessiten l'aigua per viure".

Protesta contra el buidatge del pantà de Sau. Foto: I.G
La concentració ha servit per denunciar "la mala gestió" de la situació i per reclamar "un pla de rescat per la fauna". Roca puntualitza que el que estan és "en contra de la gestió de la sequera i del sacrifici dels peixos de l'embassament". El col·lectiu de pescadors considera que la mesura "arriba tard" i expliquen que des de la Federació de Pesca "ens sentim sols", perquè, diuen, no se'ls ha tingut en compte.
[noticiadiari]2/253345[/noticiadiari]
La mobilització ciutadana, que s'ha allargat tot el matí, ha coincidit amb l'inici de les noves restriccions d'accés a la vall de Sau. Durant una estona, els manifestants han impedit el pas dels vehicles de visitants que volien arribar al poble de Sant Romà, que ha quedat al descobert degut als baixos nivells d'aigua de l'embassament. S'han produït alguns moments de tensió, i l'alcalde de Vilanova, Joan Riera, s'ha acostat a la presa per demanar als manifestants que deixessin obrir el pas a la via per evitar congestionar l'espai.
"La gestió de les hidroelèctriques també hi té a veure"
La veïna i regidora de Vilanova Mila Martínez creu que "l'actual manca d'aigua és degut a la sequera, però la gestió de les hidroelèctriques també hi té a veure". Martínez detalla que el preu de la llum s'ha encarit, però que la central ubicada a la presa de Sau "està més que amortitzada i fan especulació a les factures de la llum". Pel que fa a la qualitat de l'aigua de l'embassament, la regidora puntualitza que "si es podreix, evidentment no servirà, una situació que és probable a l'estiu", i emfatitza que "l'aigua de boca no està garantida".Des de Vilanova de Sau critiquen que no es té en compte el veïnatge de la zona: "La treuen d'aquí -l'aigua- per donar-la allà -a l'àrea metropolitana de Barcelona", i com a conseqüència "haurem de baixar cisternes de la Riera Major per garantir l'aigua al municipi i a les granges i explotacions del territori", diu Martínez. Pel que fa a la gestió de la situació de sequera i de l'embassament de Sau, la regidora explica que "ni Susqueda havia estat mai tan ple ni la presa de Sau tan buida" i conclou que "el transvasament hauria de ser més equilibrat, i per norma, quan els nivells van arribar al 25% tampoc s'hauria d'haver generat energia".
Primer cap de setmana de control d'accés a Sau
El Consorci de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona, l'Ajuntament de Vilanova de Sau i el Consell Comarcal d'Osona han programat per als dissabtes i diumenges de març, els dies 1 i 2 d'abril i per Setmana Santa –del 6 al 10 d'abril- la regulació de l'accés motoritzat a la vall de Sau. La mesura respon a la gran afluència de visitants a la zona, que s'ha mantingut durant tot l'hivern.[noticiadiari]2/253273[/noticiadiari]
La situació de sequera ha provocat que molta gent decideixi visitar l'antic poble de Sant Romà de Sau, que ja fa temps que ha quedat totalment al descobert. Sònia Llobet, directora de l'Espai Natural, explica que han decidit avançar el dispositiu perquè durant la tardor i l'hivern i a causa de la situació de sequera "hi ha hagut molts visitants al territori" i l'anunci del buidatge de la presa "fa pensar que encara vindrà més gent". En referència al possible transvasament, Llobet detalla que ho han sabut per la premsa i que "no tenen informació directa".