Un dels grans reptes de la transició energètica és l'electrificació de la mobilitat. A Catalunya, per exemple, es pretén que l'any 2030 el 40% dels nous vehicles siguin electrificats, ja que actualment no passa del 14%. En aquest camp, un dels elements crítics és la xarxa de recàrrega. Actualment, hi ha 9.000 punts i, si es tenen en compte els estàndards europeus, en caldrien 45.000 a finals de dècada. Per fer-ho possible, l'administració desenvoluparà una xarxa pública, però també s'espera que el sector privat redobli els esforços.
Un exemple de com evolucionaran aquest àmbit el trobem a Terrassa. S'acaba d'estrenar el punt de recàrrega més gran de Catalunya. Ubicat al centre comercial Parc Vallès, Endesa ha afegit 20 places a les 10 ja en servei convertint-se en la instal·lació més potent de la companyia a Catalunya i la segona a l'Estat. Això sí, la suma de potència -1,6 MW- queda lluny de dos hubs existents a la Jonquera i a la Roca amb un total de 3 MW, respectivament.
A tocar de grans infraestructures
Més enllà dels clients d'un dels principals centres comercials del Vallès, s'ha escollit aquesta ubicació per la seva proximitat a grans infraestructures com l'AP-7, la C-16, la C-58 o la B-40. En aquest sentit, molts usuaris de cotxe elèctric, quan fan llargs desplaçaments necessiten identificar punts per poder fer una parada tècnica que disposi de carregadors ultraràpids. De fet, el hub del Parc Vallès té carregadors de potències diferents.
- 16 places semiràpides: tarden entre 2 i quatre hores.
- 6 places ràpides: entre 30 i 60 minuts.
- 8 places ultraràpides: entre 5 i 15 minuts.
“La mobilitat dels usuaris del cotxe elèctric és molt diferent de la dels del cotxe de combustió”, afirma Daniel Ortiz, director de mobilitat elèctrica d’Endesa: “Han de tenir la facilitat de carregar allà on ho necessiti”.
Per la seva banda, l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha celebrat la inversió i ha destacat “l’aposta clara per la mobilitat sostenible” de l’Ajuntament i ha ressaltat la importància de la cooperació entre el sector públic i el privat per tirar endavant aquests projectes. En conjunt, hi ha 167 punts de recàrrega de vehicles elèctrics a Terrassa.