Terra

La població d'ossos al Pirineu es triplica en una dècada

Al conjunt de la serralada es freguen el centenar d'exemplars: “Cal redoblar els esforços en millorar la coexistència amb la ramaderia”

  • La població d'ossos al Pirineu es triplica en una dècada i frega el centenar d'exemplars -
Publicat el 03 d’abril de 2025 a les 10:00
Actualitzat el 03 d’abril de 2025 a les 18:27

El 1996 es va reintroduir l'os bru al Pirineu. Aleshores, hi havia un total de set exemplars al conjunt del Pirineu. Quasi tres dècades després, l'espècie accelera l'expansió i ja s'acosta al centenar d'animals, dels quals fins a 47 són en cinc comarques catalanes. “Cal redoblar els esforços en millorar la coexistència amb la ramaderia”, admet Marc Vilahur, director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural.

Un creixement que s'ha accelerat la darrera dècada

En els primers anys la població d'ossos al conjunt del Pirineu es va mantenir molt estable. Una segona onada de reintroducció d'individus procedent d'Eslovènia en va permetre finalment fer-la créixer fins a la trentena. Tanmateix, el gran creixement s'ha produït en la darrera dècada en què no només s'ha triplicat la població fins als actuals 96 ossos sinó que ha continuat el procés de lenta expansió territorial.

A Catalunya l'os és present en cinc comarques. Destaquen les poblacions al Pallars Sobirà i la Val d'Aran, però també se'l localitza a l'Alta Ribagorça, al Pallars Jussà -concretament a la Vall Fosca- i a l'Alt Urgell -per segon any seguit s'ha constatat la presència d'un individu-.

Ocupen una àrea d'uns 1.800 quilòmetres quadrats al nostre país i de fins a 7.200 -1.500 més que l'any 2022- al conjunt de la serralada. En aquest sentit, es distribueix des d'Euskal Herria -tant a Navarra com a Iparralde- fins a la Catalunya Nord -es va localitzar un individu a l'Alta Cerdanya-. També està assentat a l'Aragó, Occitània -tant als departaments dels Alts Pirineus, l'Alta Garona com l'Arieja- així com al nord-oest d'Andorra.

Catalunya concentra quasi el 50% dels cadells

La xifra de 96 ossos no és definitiva. De fet, n'hi ha 13 localitzats el 2023 que l'any passat no es van identificar -per considerar-ne una baixa cal tenir evidències que han mort o no ser localitzats durant dos anys-. Aquest mètode suposa, per exemple, que la xifra del 2023 s'hagi recalculat de 86 a 90 amb individus localitzats l'any passat.

Del conjunt de la població, quasi la meitat (47) són a Catalunya: 21 femelles, 25 mascles i un individu de sexe no identificat, segons les dades facilitades pel Departament de Territori. També destaca que deu dels 22 cadells nascuts l'any passat van fer-ho al Pirineu català. Les proves genètiques permeten assegurar que són fruit de sis ventrades de cinc mascles reproductors diferents. La xifra de nous cadells també mostra l'expansió de l'espècie: el 2023 van ser-ne 16, de les quals vuit al nostre país.

El repte de la coexistència

“Tenim una població molt establerta al Pallars i a la Val d'Aran. Ara cal redoblar els esforços en millorar la coexistència”, assegura Marc Vilahur, director general de Medi Natural. En aquest sentit, assegura que treballar en aquesta línia és un “factor crucial” perquè l'os deixi de ser “un problema per a les comunitats locals i, especialment, per a la ramaderia extensiva”. Des del Departament de Territori, de fet, treballen en un projecte pioner amb collars intel·ligents per als ramats.

Un dels elements claus per intentar la coexistència -malgrat que hi ha molts sectors al Pirineu que considerin que no és impossible- és garantir-ne un seguiment exhaustiu. Una de les estratègies clau, que a Catalunya porten a terme els Agents Rurals, són les trampes de pèls i les càmeres de fototrampeig -n'hi ha 222 repartides entre el Pallars, l'Alta Ribagorça i l'Alt Urgell-. A més, s'han realitzat nou observacions directes, s'han localitzat 26 rastres i petjades, s'han trobat 108 mostres de pèl, s'ha constatat sis depredacions, 58 excrements, 22 fotografies i s'ha trobat un jaç.