
Ripoll s'ha avançat a la Diada amb la primera marxa de torxes per la independència que s'organitza a la vila. Una iniciativa d'Òmnium Cultural que fa deu anys va començar en poblacions com Vilafranca del Penedès i Vic i que poc a poc s'ha anat estenent arreu del territori. Ja són un centenar de poblacions entre les quals dos de la comarca, la capital i Ribes de Freser.
A Ripoll s'hi han aplegat 150 persones malgrat el mal temps. A dos quarts de deu, hora prevista per concentrar-se al passeig Ragull, l'ambient era fresc però no plovia. Però poc després d'arrencar la marxa, encapçalada pel Gall dels Diables de Ripoll, s'han reactivat unes precipitacions que han deslluït una mica l'acte.
Els participants, il·luminant els carrers del Barri Vell amb les torxes, han arribat al Monestir on s'han resguardat de la pluja. Allà Jordi Vilarrodà, vicepresident d'Òmnium del Ripollès, ha llegit un manifest en el qual ha recordat que en 300 anys no s'ha aconseguit eliminar el poble català. “Volem la independència per construir un país socialment més just, més pròpers i culturament més creatiu” ha assenyalat tot assegurant que l'endemà es viurà una Diada històrica.
En els mateixos termes s'ha expressat l'alcalde Jordi Munell que s'ha mostrat convençut que “estem més a prop que mai de recuperar tots els nostres drets. “Ara, a diferència de fa 300 anys, les nostres armes són la cultura, la llengua, la tossuderia, una economia exportadora i un model educatiu i sanitari de qualitat” ha afegit tot assegurant que la Diada serà “un punt d'inflexió” en un procés que no té volta enrere. L'encesa del Gall i els Segadors han clos un acte que ha precedit la Vetlla per la Independència, organitzada per l'ANC local a la plaça de la Lira.
Galeria de fotos de la marxa de torxes de Ripoll (Rastres)
Totes les notícies de la Diada Nacional al Ripollès
Especial Via Catalana, minut a minut, a Nació Digital
La Via Catalana al món, en vídeos
La Via Catalana al món, en fotos
