
Mariano Lalana, un dels dos impulsors del producte, és avui a Manresa per promocionar-lo. Foto: Cedida
Disposem de dominis .cat, naveguem en català, tenim programari en la nostra llengua però per contra, continuem escrivint amb un teclat que no representa aquesta llengua. Per exemple, per escriure la ela geminada, hem de prémer fins a quatre tecles. A més, no hi tenim una tecla amb la ny, sinó el seu equivalent castellà, la ñ, una lletra que no existeix a l’abecedari català. Una paradoxa amb la que convivim en el dia a dia i davant la qual, dos ebrencs han decidit fer-hi alguna cosa. Després de mesos de feina, coincidint simbòlicament amb la Diada de Sant Jordi, surt avui al mercat el resultat del desenvolupament de la seva idea. Keycat és el primer teclat informàtic dedicat a la llengua catalana, és el teclat català. I cadascú se’l pot instal·lar fàcilment al seu ordinador, amb unes eines bàsiques ben senzilles.

El paquet inclou diverses enganxines per 'customitzar' el teclat. Després cal descarregar el programari per tal que l'adaptació siga real.
A l’interior del paquet que ja es comercialitza, de manera anecdòtica i amb ganes que sigui una iniciativa divertida, han posat una petita neula comestible amb la lletra ñ pintada, amb el missatge “menja-te-la”, per tot el que simbolitza. Val a dir, però, que la ñ no desapareix del teclat, senzillament li donen una nova ubicació. La podem escriure combinant les tecles Altgr+ny.
Pel que fa a l·l, a més d’haver de prémer quatre tecles pes escriure-la amb un teclat convencional sense el Keycat, presenta altres complicacions en el dia a dia. “Recordo el dia que vam anar a presentar el producte a la Direcció General de Política Lingüística, quan un dels tècnics repetia 'això és miraculós', mentre premia la tecla... Són molts els esforços que s’han fet per ensenyar a escriure correctament la ela geminada, però al final la majoria d’usuaris l’escrivíem amb un punt normal i no és correcte. I sí, hi ha altres dificultats. Una campanya que hem tret per Twitter darrerament és demanar que es reconegui la ela geminada com a qualsevol altra lletra, ja que, al posar el punt volat Twitter talla la paraula”, comenta Lalana.

La ny substitueix la lletra ñ, inexistent a l'abecedari català.
Lalana també vol destacar que el producte ha estat íntegrament creat a les Terres de l’Ebre, tant els adhesius com els packaging, una manera de reivindicar també que “a les Terres de l’Ebre estem capacitats per assumir qualsevol repte”, com aquest, que avui mateix ja és a l’abast de tot el país. Amb una tirada inicial de 1.714 unitats, el destinataris finals són els usuaris particulars i les administracions. Ja hi ha hagut interès per part de diverses administracions per catalanitzar els seus teclats tant en l’àmbit local com nacional.
Els canals de distribució són diversos, el producte es pot adquirir a la botiga online www.keycat.cat i als punts de venda.