
Anna Maria Masachs, presidenta d'ACTES i Roser Segura, vocal de l'associació Foto: La Torre
Els graduats del diploma de la UPC 'Ciència, Tecnologia i Societat' per a estudiants més grans de 55 anys han creat l'associació Alumni de Ciència, Tecnologia i Societat (ACTES), una organització que acull els estudiants graduats, els alumnes actuals, el professorat i els amics d'aquesta titulació per continuar gaudint d'una activitat formativa, cultural i social després de la seva graduació. ACTES neix amb una seixantena de socis i un programa estable d'activitats al llarg de tot l'any obert a tothom.
Demà a les 18h a la sala de conferències de l'Escola d’Enginyeria de Terrassa (EET), es presentarà oficialment l'associació Alumni Ciència, Tecnologia i Societat (ACTES). A l'acte hi participarà Joseba Quevedo, professor de la UPC i promotor del diploma; Anna Maria Masachs, presidenta d'ACTES; Francesc Astals, delegat del rector de la Universitat Politècnica de Catalunya. BarcelonaTech (UPC) al Campus de Terrassa; Jordi Chueca, director del Parc de Vallparadís, i l'arquitecta Carme Ribas, professora de projectes arquitectònics a l'ETSAB, i membre de l'equip redactor del Pla Especial Vallparadís, encapçalat per Manuel Ribas. Tots dos parlaran sobre la funció dels parcs com a elements d'integració social fent servir com a exemple el Parc de Vallparadís. Per la seva part, Juan Antonio Gallardo, regidor d'Universitats i Projecció de la ciutat, farà un breu parlament en representació de l'Ajuntament de Terrassa.
Segons explica la presidenta d'ACTES, Anna Maria Masachs, "la nostra associació vol complementar la formació que rebem al diploma. Per això en formen part tant el professorat, els exalumnes com els alumnes que actualment el cursen. No volem deixar d'aprendre i a més volem aportar el nostre gra de sorra al teixit associatiu. Estudiar no és només quelcom que es fa per trobar una feina. Estudiar, sigui a l'edat que sigui, ens fa millors a tots i, per tant, enriqueix la societat", afirma Masachs.
Programa obert a tothom
ACTES ha dissenyat un programa d'activitats molt atractiu que comprèn una lliçó magistral cada mes, impartida per reconeguts especialistes de les arts, de les ciències i de la cultura en general, com ara Joan Tamayo, Josep M. Francino, Jordi Chueca, Narcís Serrat, Miquel Pujadó o Concepció Garriga; dos cursos sobre geometria i psicologia impartits per Llorenç Puig i Albert Fornieles; un taller de massatges i un altre d'aplicacions de Google impartits per Francesc Caballero i Alfons Marzal, respectivament; dues sortides culturals i una arrossada que es realitzarà a l'estiu.
Aquest programa és obert a tothom, sigui o no sigui soci d'ACTES. Els cursos i les lliçons magistrals seran gratuïts. La resta d'activitats s'ofertaran igualment a tothom amb un preu moderat, amb algunes diferències entre els socis i els no socis.
El diploma UPC Ciència, Tecnologia i Societat
La titulació, avalada per la Fundació UPC, és una diplomatura de tres anys de durada estructurada en dos quadrimestres per cada any, tardor i primavera. A cada quadrimestre els estudiants han de cursar 306 hores de classes presencials i 750 hores de treball personal a casa o a la biblioteca.
Els estudis es plantegen en quatre eixos de coneixement: el científic tecnològic, que aproximarà els estudiants a les tecnologies emergents com ara la nanotecnologia, la genètica, els teixits intel·ligents, la reproducció assistida, el canvi climàtic i les energies renovables; temàtiques sobre els canvis accelerats que viu la societat i els nous horitzons del fet cultural expressat en formats com ara el teatre, el cinema, la literatura o la pintura i el psicològic i de comportament humà, que dóna resposta al gran interès ciutadà pels estats emocionals de les persones. El quart eix dóna resposta a les inquietuds de la gent gran en l'àmbit de la salut.
En finalitzar la programació les persones matriculades han de realitzar un treball de síntesi generalista dirigit i coordinat per un professor de l'equip docent.