“Retallar sempre costa però s'ha de fer”

L'alcaldessa de Matadepera, Mireia Solsona, parla de l'actualitat del municipi

Publicat el 31 d’agost de 2010 a les 16:21
L'alcaldessa de Matadepera, Mireia Solsona, ja ha acabat les seves curtes vacances i torna a estar a l'Ajuntament preparada per iniciar el curs. En la present entrevista ens parla, entre d'altres temes, dels projectes més importants de l'any i també de com afecta la crisi al municipi.

Acaba de tornar de vacances, com s’ha trobat l’Ajuntament?
Només he estat una setmana de vacances. La primera quinzena d'agost vaig ser aquí i es treballa d'una manera molt tranquil·la, a un ritme diferent al de la resta de l'any. A més, ara hem estat preparant la Festa Major, i això és una tasca agradable.

Quines seran les seves principals tasques en l’inici del curs?
Haurem de continuar amb els projectes que ja havíem començat, especialment amb els dos més importants: la nova zona esportiva i l'escola de música. Del primer ja s'han iniciat les obres, que dotaran Matadepera d'un camp de futbol de gespa artificial. Molta gent el reclamava perquè fins ara era de sorra i aquí hi ha una gran afició al futbol. A més, l'escola de futbol és molt potent. I a l'octubre començarà la primera fase de construcció de l'escola de música i del teatre, que és un projecte molt important ja que, de moment, els alumnes de l'escola estan en cargoles.

Així doncs, són aquests els projectes que destacaria d'aquest 2010?
Sí, són els dos projectes estrella del curs. I a part d'aquests, també hem continuat arreglant les voreres i asfaltant els carrers. Hi ha 130 quilòmetres de carrers i sempre hi ha coses a fer.

Se n’ha hagut de suspendre o aturar algun degut a les retallades en els pressupostos?
Hem hagut d'alentir-ne algun. Els pressupostos són ajustats i l'any que ve també ho seran. S'ha de retallar.

Precisament avui comença la Festa Major, i en els pressupostos per aquest 2010 l’Ajuntament va fer reajustos en algunes regidories, entre elles les de Cultura i Festes. Se n’ha ressentit el programa de la festa?
Sí, no farem ni castell de focs ni recepció. Hem preferit retallar de la Festa Major abans que d'altres coses. Em dol haver suprimit la recepció perquè els alcaldes sempre l'han fet i és el moment en que s'agraeix a la gent del poble i a les entitats la feina que fan durant l'any. Però he parlat amb molts d'ells i ho entenen. Retallar sempre costa però s'ha de fer. De totes maneres, en el programa hi ha moltes activitats i per tots els gustos. I sempre hi ha novetats.

Quines seran les activitats més destacades?
N'hi ha moltes de boniques. Com a novetat, aquest any a les Farraques s'hi han ajuntat més entitats i ara s'hi podrà sopar. També hi ha un concurs caní que es feia fa molts anys i que hem recuperat enguany, i es farà un paintball, que no s'havia fet mai. També hi haurà les activitats de sempre: xocolatada, cercavila, etc. A més, aquest any el pregó serà molt especial perquè el farà l'alcalde de Mariapfarr, un poble d'Àustria amb el que estem agermanats. És una germanor molt viva i aquest any ha fet coincidir les seves vacances privades amb la nostra Festa Major. També ve un grup de músics del poble.

Matadepera és la població amb la renda per capita més alta de Catalunya. S’estan notant, però, els efectes de la crisi?
Jo no sé si és el municipi amb la renda per capita més alta, però aquí hi ha gent que ha patit i encara pateix la crisi. No se n'escapa ningú.

Des de l’Ajuntament s’ha engegat alguna iniciativa per ajudar els matadeperencs afectats?
Des de Benestar Social donem suport a la gent que ho necessita. També hi ha assessorament per muntar empreses o per buscar feina.

El municipi també és conegut per la seva alta quota de reciclatge. La gent ja s’ha acostumat a les normatives de l’Ajuntament en aquesta matèria o encara heu de fer campanyes de sensibilització?
La gent respon molt bé i això es veu en els índexs anuals, que cada vegada són millors. Sempre hi ha gent a qui li costa més entrar en el sistema, però el balanç és positiu. De tota manera, encara llancem iniciatives per recordar a la gent que anem per bon camí però que podem millorar. Així, cada any celebrem l'aniversari de l'inici de la campanya, que va tenir lloc el 5/05/05. Aquell dia es fan explicacions i jocs.

A més aquest any hem començat a recollir els olis domèstics, per tant anem ampliant el ventall. La deixalleria funciona molt bé i ara tenim una trituradora que ens ajuda a ocupar menys espai. Estem molt satisfets i considerem que és molt important dedicar-hi esforços tant econòmics com personals. Per això, també, hi ha dues persones que van casa per casa per resoldre qualsevol dubte sobre el reciclatge. És un tema que s'ha d'anar cuidant.

Què li preocupa més com a alcaldessa?
El tema econòmic. Ens agradaria fer més coses de les que podem; costa molt aconseguir subvencions. Et sents molt limitat, i més en un poble, on l'Ajuntament és el primer lloc on la gent acudeix, a diferència de les grans ciutats. I no sempre els pots ajudar.

No ha viscut sempre Matadepera, per què va decidir venir-hi a viure?
Des que vaig néixer que hi estiuejo, i ara ja fa 15 anys que hi visc. Vam venir aquí, per tant, al meu marit com a mi ens agrada molt.

Com ha canviat el municipi des que hi viu?
Abans era un poble d'estiueig i ara quasi tot són primeres residències. I ha crescut molt, però encara manté el caliu de poble.

Abans d’arribar a l’alcaldia va formar part de l’oposició. Com ha viscut el canvi?
Vaig estar dos anys a l'oposició perquè vaig substituir un regidor de l'oposició. La perspectiva canvia molt perquè a l'oposició estàs molt limitat, però és molt interessant. Ara sé com funcionen les dues bandes.

CiU governa amb majoria absoluta. Creu que la tasca de l’oposició pot ser eficaç si el govern té la majoria absoluta?
Tenir majoria absoluta té molt mala premsa, però nosaltres hem intentat comptar amb l'oposició. Tenim una bona relació a pesar que cadascú defensa les seves idees. Hi ha un respecte mutu i fan aportacions; algunes les apliquem i altres no.

La primavera de l’any que ve hi haurà eleccions, es tornarà a presentar?
És possible, però és un tema que encara no hem tractat gaire perquè abans hi ha les del Parlament. Però és possible.

Creu que CiU obtindrà uns bons resultats?
Espero que sí, i per això treballem. A més m'agradaria poder veure acabats els projectes que hem iniciat. Els processos de l'administració pública són molt llargs, de fet és el que més m'ha sobtat de l'alcaldia.

Combina l’alcaldia amb la tasca de docent de dret a la UB. Serà aquesta la seva principal ocupació si mai deixa la política?
Sí, m'agradaria seguir amb la docència perquè m'encanta. Ara hi dedico menys hores, però no ho he deixat perquè si ho deixes tot per la política potser després no tens res.

El 25 d’abril es va celebrar la consulta per la independència a Matadepera. La participació va ser de quasi el 28% i un 97% van votar “Sí”. Quina lectura fa del resultat?
A mi no em va sobtar el resultat, ja m'ho imaginava. Me n'alegro que sortís així i també per la participació, que va ser alta tenint en compte el moment que vivim i comparant-la amb la d'altres municipis.

Si pogués fer una sola cosa com a alcaldessa, què seria?
Tenir totes les voreres i parcs en bones condicions. Ara que ja hem iniciat els projectes de la zona esportiva i de l'escola de música i el teatre, més val no entrar en més grans projectes perquè no podem estirar més el braç que la màniga. A més, la gent passeja molt i m'agradaria poder tenir tots els carrers arreglats.