
"La ciutat de Terrassa necessita ja que el PSC deixi l'alcaldia de Terrassa", afima el líder local d'ERC Isaac Albert, jugant a fer política ficció. El president dels republicans opta per aquesta frase per no dir que per Esquerra Republicana de Catalunya el tripartit és una història del passat que no es repetirà de cap de les maneres després de les eleccions municipals de 2015.
ERC no farà alcalde el candidat socialista passi el que passi. Però tampoc aposta per donar el poder a CiU ni per les "coses rares", com seria una coalició postelectoral amb els nacionalistes egarencs i amb el PP. Les possibilitats d'entesa amb els populars són nul·les. "No es tracta de fer acords contra natura per fer fora algú". Els republicans locals se senten ara forts i estan il·lusionats amb el futur.
Un programa complet
Esquerra Republicana de Catalunya ha estat una de les formacions guanyadores a Terrassa de les eleccions nacionals al passar de cinquena a tercera força local, només per sota dels dos grans: PSC i CiU. "Satisfets, estem molt satisfets dels resultats, però hem de ser responsables", comenta Isaac Albert. Tot i la crida a la calma i a tocar de peus a terra en un moment dolç, els republicans entenen que s'ha fet un pas endavant ara i que d'aquí dos anys es pot fer un salt.
El líder republicà destaca especialment el fet d'haver aconseguit més d'onze mil vots el 25N. "Érem optimistes, i si el país tenia esperances de llibertat s'havien de veure reflectides a les urnes. És veritat que els resultats han superat les previsions, a Catalunya i a Terrassa. Molta gent ens ha tornat a fer confiança".
El resultat de les eleccions, per Albert, va més enllà, i diu que no s'ha d'optar només a entrar a l'Ajuntament amb un o dos regidors en les properes municipals de 2015, sinó que "volem i podem convertir-nos en una alternativa de govern i ser protagonistes en una ciutat on l'alcalde plega, on s'ha de veure com evoluciona el nou, Jordi Ballart, i on l'actual cap de l'oposició, Josep Rull, està cansat i té altres fronts oberts al Parlament de Catalunya i al seu propi partit".
A més, reconeix que hi ha rumors a la ciutat que apunten que el líder de CiU podria no ser el candidat i deixar pas al jove Carles Oriach Font i que previsiblement Manel Pérez també abandonarà el vaixell i deixarà d'encapçalar ICV-EUiA. Sense oblidar, rebla, l'atomització, i un ple on possiblement hi haurà un mínim de sis partits, els quatre actuals més ERC i Ciutadans. I no es descarta la CUP, tot i que Albert veu difícil que arribi al cinc per cent dels vots demanat.
La CUP, el partit germà
El president veu la Candidatura d'Unitat Popular com un partit germà que comparteix bona part de l'espai social. "Jo li diria a la gent, en unes municipals, que pensessin que un vot a ERC és un vot a una formació que pot obtenir regidors." Esquerra considera que s'ha fet una bona feina a Terrassa i s'ha vist pagada amb més d'onze mil vots, el que extrapolats a unes municipals portarien a assolir 4 regidors.
Albert reconeix que totes les eleccions són diferents i que no es pot fer una lectura esbiaixada de la realitat, però sí diu que el que ha passat és un punt de partida, i mantenir el nombre de votants tot un repte. ERC sembla que ja ha superat la travessa del desert, tornen vells militants i se'n guanyen de nous cada dia, i en aquests moments es mouen a l'entorn el partit unes 200 persones, que fan, a més aportacions econòmiques.