Ballart torna a ser l'alcalde de Terrassa en un ple marcat per la renúncia de Lluís Puig

"El debat nacional no ens ha de separar" ha dit Ballart | La fins ara regidora de Junts per Terrassa, Meritxell Lluís, ocuparà el lloc de Puig

Jordi Ballart amb la vara d'alcalde de Terrassa.
Jordi Ballart amb la vara d'alcalde de Terrassa. | Aj. Terrassa
15 de juny de 2019, 13:56
Actualitzat: 18:54h
Jordi Ballart torna a ser investit alcalde de Terrassa dos anys i mig després que deixés el càrrec i estripés el carnet del PSC per l'aplicació del 155. Després dels resultats electorals del 26M on Tot per Terrassa va situar-se com la força més votada amb 10 regidors, Jordi Ballart, amb una nova candidatura -terrassenquista- juntament amb els 5 regidors d'ERC-MES a través d'un pacte, formen un govern local amb majoria absoluta pels pròxims quatre anys. 

Jordi Ballart (TxT) ha obtingut un total de 15 vots, mentre que Alfredo Vega (PSC) ha tingut 7 vots, Javier González (Cs) 3 i un vot en blanc. 

El ple ha estat marcat també per la renúncia de Lluís Puig a l'acta de regidor que ocuparà Meritxell Lluís. El d'avui ha estat un dia històric per Terrassa que deixa de tenir per primera vegada a la història un govern socialista. La ciutat sempre ha estat governada pel PSC que en les passades eleccions va obtenir els pitjors resultats de la història. 

En una sala de plens plena de gom a gom, moltes persones no s'han volgut perdre el moment històric. L'Ajuntament ha instal·lat diverses pantalles en diferents sales del consistori perquè seguir un ple d'investidura històric. Aplaudiments i crits de suport als regidors de Tot per Terrassa que s'estrenen al ple municipal. 

Ballart ha fet un discurs propositiu i ple d'intencions on ha explicat bona part del seu programa polític centrat, sobretot en "fer una sola ciutat" per a totes les edats i perquè "visquis al barri que visquis tothom tingui les mateixes oportunitats". Ha parlat de la futura regidoria de rieres que crearan i també de les diferents polítiques que tiraran endavant com ara la municipalització de l'energia elèctrica a la ciutat.

El ja alcalde de la ciutat també ha insistit en la idea que "el debat nacional no ens ha de separar, prou etiquetes i prou bàndols, deixin de dir que Tot per Terrassa és independentista". "Som aquí per sumar, el terrassenquisme ens ha mogut perquè estimem Terrassa, i per això he tornat i ho he fet envoltat de persones de diferents sectors de la ciutat", ha detallat Ballart. 

El líder republicà, Isaac Albert, ha expressat que "avui és un dia important". Tenim "una concepció de la democràcia integral i sense límits on les lleis no s'imposen sinó que estan al servei de les persones". "Les urnes han parlat clar i han apel·lat a un canvi necessari", ha detallat Albert. Ha qualificat l'oposició dels quatre últims anys de "responsable i facilitaodra i ara tenim la voluntat de deixar de viure de renda". "Hem decidit assumir el repte del canvi amb l'Acord per Terrassa". "La nostra prioritat és la ciutat, com sempre però Terrassa no és una illa enmig del mar". 
 

Vara de l'alcalde de Terrassa. Foto: Anna Mira


Per la seva banda, la portaveu del partit Tot per Terrassa, Núria Marín, ha assegurat que el seu projecte aposta per "una negociació política per donar una sortida democràtica" al debat nacional i ha recordat que el seu partit donarà llibertat de vot als seus membres en aquestes qüestions. "Hem fet una petita revolució de la ciutat i volem que sigui un diàleg permanent amb i pel carrer", ha afegit Marín. 

Adéu a 40 anys de PSC 

La sessió ha iniciat amb la constitució de la mesa d'edat, formada pels electes de major i menor edat (Alfredo Vega i Javier García, respectivament), ambdós del PSC i pel secretari de la Corporació. Un dels temes recurrents en els discursos dels diferents portaveus dels partits ha estat la nova oportunitat que s'obre amb el canvi de govern que protagonitzaran Tot per Terrassa i ERC-MES. El mateix Vega ha expressat que "cal donar valorar a una oportunitat de canvi i de renovació, obrir la porta a noves idees i noves persones que poden fer aportacions a la política municipal i al progrés de la ciutat". 

Vega ha recordat que el PSC ha guanyat en deu de les onze eleccions municipals. "10 victòries democràtiques, netes i molt treballades", ha dit Vega qui ha avançat que treballarem amb entusiasme per aconseguir la pròxima victòria l'any 2023". 

El fins ara alcalde de la ciutat també ha apel·lat al "respecte a la democràcia i a la voluntat popular així com a la cohexistencia entre tots els projectes polítics". "No va de guanyar ni de perdre ni de posar fronteres entre nosaltres, sinó de fer ciutat i fer país per a tothom i construir una democràcia millor on tothom hi ha de poder dir la seva sense renunciar mai als principis i als ideals que donen sentit a la política democràtica".
 

Ple d'investidura de l'Ajuntament de Terrassa. Foto: Aj. Terrassa



L'alcalde sortint s'ha dirigit a Ballart a qui li ha etzibat que "ha canviat de partit però no representa el canvi". "Ha fet un part de la història d’aquesta ciutat i no és fàcil", ha afegit el socialista. 

Vega també ha posat en dubte l'acord de govern. "Tot apunta que tindrem un govern independentista els demano que reflexionem per mantenir una ciutat neutral" i els ha demanat "superem la gesticulació i els simbolismes" i ha avançat que "no tindran una oposició que posi pals a les rodes però farem una oposició clara, rigorosa, constructiva, de diàleg i mà estesa". "Terrassa no es pot permetre la desconnexió dels altres organismes, és el gran problema dels projectes personalistes", ha advertit Vega. 

"El canvi no va contra ningú, és a favor de la ciutat i de la seva gent", ha explicat Albert i ha tornat a insistir que "el PSC durant molts anys va ser el motor  de la ciutat però que els últims ha estat el tap que no ha deixat desenvolupar Terrassa". "Incapaços de dibuixar una sortida", ha afegit Albert. El republicà també ha volgut lloar la figura de Vega. 

Per la seva banda des de Cs també han estat crítics amb el govern socialista dels últims quatre anys que l'ha qualificat de "temps perdut" i ha avançat que el seu partit farà d'oposició des del principi de la legislatura davant d'un acord de govern (entre TxT i ERC-MES) que ha qualificat de "populista i nacionalista". 

Lluís Puig renuncia a l'acta de regidor 

Un llaç groc ha protagonitzat la butaca que hauria d'ocupar el número u de Junts per Terrassa, Lluís Puig, exiliat a Brussel·les. Només començar el ple, el líder de Cs, Javier González, ha mostrat el seu rebuig a la presència del llaç i Alfredo Vega ha demanat respecte. "La sala de plens simbolitza la llibertat i s'ha de respectar per damunt de tot els electes", ha dit Vega. 
 

Llaç groc a la butaca de Lluís Puig a la sala de plens de Terrassa. Foto: Anna Mira


Els membres d'ERC-MES han promès el càrrec reivindicat la llibertat dels presos polítics i tenint també un record per Lluís Puig i Josep Rull. Per la seva banda, el número dos de Junts per Terrassa, Miquel Sàmper, ha jurat el càrrec "per imperatiu legal i moral. Prometo treballar pel retorn i la llibertat dels presos i per l'alliberament del poble català".

Un dels moments més destacats ha estat la renúncia del número u de Junts per Terrassa, Lluís Puig a l'acte de regidor. Ho ha fet saber Miquel Sàmper a través d'una carta del mateix Puig.  "Avui és un dia molt emocionant per la meva vida però la realitat em fa tocar de peus a terra des d'un exili conscient i compromès", apunta la carta de Puig. El seu lloc l'ocuparà la fins ara regidora Meritxell Lluís, dona de l'empresonat, Josep Puig. 

Albert també ha recordat Puig i Rull. "Quan es prohibeix Junqueras ser eurodiputat s'estan vulnerant drets fonamentals". El republicà ha expressat que "Terrassa no pot no fer veure que això no ens afecta, és un problema que ens interpel·la com a ciutadans, la ciutat no pot ser aliena al món que ens envolta". Albert ha acabat el seu discurs amb les paraules de Junqueras al Tribunal Suprem. 

 

Record pels que han quedat fora 

Tots els representants electes han volgut també tenir un record pels partits i les persones que han quedat fora del ple municipal de Terrassa. En concret per TeC, la CUP i el PP. En concret, Isaac Albert, ha volgut tenir un record per Carme Labòria, que ja va anunciar la seva renuncia a seguir al capdavant de la política terrassenca. Xavi Matilla (TeC), Marc Medina (CUP) i Àlex Rodrígquez (PP), els líders dels tres partits que han quedat fora, han ocupat la primera fila de les cadires del públic a la sala de plens. 

 

Carta de Lluís Puig by naciodigital on Scribd