CCOO, contra l'avantprojecte de reforma del món local

Publicat el 17 de març de 2013 a les 18:45
Josep Sancristòfol, parlant, al costat d'Enrique Rodríguez Foto: C.B.

L'avantprojecte de llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local presentat pel PP continua trobant opositors. El darrer, CCOO, que ha impulsat una campanya per exigir al govern de l'Estat que replantegi la seva postura. El sindicat també demana obrir un procés negociador amb les comunitats autònomes, entitats municipalistes i agents socials.

L'objectiu és trobar i consensuar les possibles actuacions en defensa de l'autonomia municipal, les competències i serveis propers als ciutadans, i la defensa dels empleats i empleades públics.

A més, CCOO ha emès un comunicat de vuit punts en què detalla les futures conseqüències de la llei, en cas que s'aprovi:
 
1. Aquells Ajuntaments acollits a un pla d'ajust no podran prestar serveis voluntaris, després que es faci una valoració per part de l'interventor/a, i si no es garanteix que es compleixen els principis d'estabilitat pressupostària i financera. Això comportarà la desaparició de molts serveis municipals no obligatoris, desapareixent serveis a la ciutadania, instaurant a la pràctica municipis i ciutadans i ciutadanes de primera, segona o tercera categoria, i afectant a les plantilles municipals.
 
Les entitats municipals constituïdes d'aquests ajuntaments, si no compleixen els principis d'estabilitat financera a 31/12/2014, s'hauran de dissoldre.
 
2. Els Ajuntaments de menys de 20.000 habitants no podran mantenir determinats serveis, després de ser avaluats els serveis municipals en el seu conjunt, i aquests seran traspassats a les Diputacions (durant un mínim de 5 anys), que assumiran la seva titularitat i gestió. El personal laboral serà subrogat i el personal funcionari mantindrà el servei actiu en el seu Ajuntament. A Catalunya, de 947 municipis només 73 tenen més de 20.000 habitants.
 
Aquests ajuntaments hauran de traspassar les consignacions econòmiques i els mitjans necessaris, i les Diputacions establiran els preus i taxes públiques i faran la seva recaptació, al temps que també podran externalitzar a empreses privades els serveis, amb la subrogació del personal laboral.
 
3. Els Ajuntaments de menys de 5.000 habitants que es trobin en la mateixa situació del punt anterior seran intervinguts per les Diputacions. L'alcalde o alcaldessa i el regidors i regidores no podran cobrar cap retribució salarial. A Catalunya hi ha 737 municipis de menys de 5.000 habitants.
 
4. Desapareixen competències obligatòries dels ajuntaments, com per exemple:

· Control sobre begudes i aliments
 
· Obligació d'escorxador en poblacions de menys de  20.000 habitants
 
· Dispensar serveis de lectura descentralitzada a partir de 30.000 habitants
 
· No hi ha cap referència a l'obligació de transport adaptat a partir de 50.000 habitants.

· Desapareix l'atenció social primària.
 
· Les competències en salut i educació correspondran a les comunitats autònomes, que podran delegar en els Ajuntaments.
 
· S'eliminen moltes llicències municipals.
 
· S'eliminen la promoció de les polítiques per promoure la igualtat de gènere, integració...
 
5. Aquestes mesures tindran un impacte negatiu incalculable en els serveis que es presten a la ciutadania, en uns moments tan complicats com els actuals, i quan són més necessaris que mai els serveis de proximitat, vulnerant el principi constitucional d'igualtat de drets i perjudicant a la gent que més ho necessita.
 
6. Això tindrà una gran incidència en serveis públics com serveis socials, escoles bressol, escoles de música i dansa, serveis educatius complementaris, promoció econòmica, polítiques actives per a la ocupació, activitats culturals... La supressió de serveis bàsics de proximitat, socials, de salut o d'atenció especialitzats perjudica al conjunt de la ciutadania en tant que minva de manera profunda l'Estat del Benestar.
 
Tot això, i tenint en compte l'impacte de gènere, afectarà doblement a les dones, suposarà posar en perill les polítiques d'equitat de gènere, l'eliminació de recursos i serveis socials i de salut, la igualtat d'oportunitats, eliminació de llocs de treball de sectors feminitzats i posar més obstacles a l'accés de les dones a la presa de decisió.
 
7. L'avantprojecte posa en risc un nombre considerable de llocs de treball. A Catalunya és possible que es perdin 30.000 llocs de treball, i també una pèrdua de les condicions de treball per al personal de les Administracions Locals.
 
8. Des del Govern de l'Estat es vulnera l'Estatut de Catalunya en no respectar les competències del Govern de la Generalitat i no es respecta al dret a l'autonomia municipal, recollides a la Carta Europea d'Autonomia Local, ratificada pel Govern espanyol el 20 de gener de 1988, i en la Constitució espanyola.