
El degà de l’l·ltre. Col·legi d’Advocats de Terrassa Miquel Sàmper ha rebut de mans de la Directora de Aenor a Catalunya, Eva Subirà, l’acreditació de la gestió de la qualitat de tots els serveis del Col·legi mitjançant la certificació ISO 9001.
Aquesta certificació és el fruit de més de dos anys de treball durant els quals s’ha realitzat una exhaustiva tasca de revisió i reforma dels sistemes de qualitat i de gestió que es duen a terme tant pels ciutadans, com pels advocats, Jutjats, Procuradors, Cossos de Seguretat, pel Departament de Justícia de la Generalitat i per les administracions públiques en general.
En una primera fase es va actuar en l’àrea del Torn d’Ofici i la Justícia Gratuïta, tant pel que es refereix al ciutadà que la sol·licita o que rep l’assistència d’un advocat com a detingut o imputat, com pel que fa a la gestió interna del Torn, guàrdies, justificacions, etc. Les revisions per assolir un nivell òptim de qualitat han abastat tots els procediments i s’ha parat especial atenció al nivell de satisfacció, tant dels advocats integrants del torn com dels usuaris dels Serveis d'Orientació Jurídica, Orientació en Mediació, i de les persones amb dret a la Justícia Gratuïta.
La segona fase ha consistit en la revisió i millora dels serveis de formació als advocats, deontologia professional, col·legiacions, servei de biblioteca i documentació, el d’honoraris i com a eix principal el servei d’atenció al col·legiat especialment pel que fa a la resolució de consultes, tràmits, convenis amb empreses i administracions, inscripció a registres, entre d’altres.
El Col·legi d’Advocats de Terrassa està entre els primers col·legis d’Espanya en obtenir aquesta certificació, i és el segon de Catalunya (dels 14 col·legis que hi ha) en aconseguir aquesta acreditació que pel Col·legi representa una aposta i un compromís en la millora constant de la qualitat dels serveis als advocats i als ciutadans. Compromís ferm des de la direcció de la institució, que amb les eines que li ofereix la ISO 9001 pot obtenir indicadors per controlar aspectes com, per exemple, el temps d’espera per cita prèvia en el serveis d’Orientació Jurídica i de Mediació, la congestió dels serveis, temps de tramitació dels expedients de justícia gratuïta i així pot preveure tendències o desviacions dels objectius i actuar.
D’aquesta manera podem afirmar que s’ha passat d’un temps d’espera de quasi dos mesos fa tres anys a menys de quinze dies per a la cita prèvia, per exemple. O que s’ha incrementat la formació als advocats fins arribar a 63 activitats formatives al 2012. Que s’han consultat a la biblioteca 2730 volums. Que l’atenció a la Secretaria del Col·legi ha estat de 24.705 consultes de ciutadans i advocats ateses. Que el percentatge de queixes contra els advocats designats al Ton d’Ofici ha estat del 1’26% aquest primer trimestre de 2013 i d’un 0’24% les incidències a les guàrdies.
Amb la posada en marxa d’aquest sistema el Col·legi d’Advocats de Terrassa vol aportar un valor afegit als serveis del Col·legi, que, estant a prop del ciutadà i dels professionals del dret dels nostres partits judicials (Terrassa, Rubí, Sant Cugat, Castellbisbal, Matadepera, Rellinars, Ullastrell, Vacarisses i Viladecavalls), garanteix un millor coneixement de la realitat, els problemes, les incidències, les mancances i en definitiva de les necessitats d’uns i altres per poder buscar-hi solució. Un valor de proximitat que perilla amb la proposta de la nova Llei de Serveis Professionals que vol eliminar els col·legis d’àmbit territorial inferior a l’autonòmic o provincial.