El projecte de llei dels governs locals ha superat el primer tràmit parlamentari gràcies al pacte CiU-ERC. Els dos socis parlamentaris han rebutjat les cinc esmenes a la totalitat que havia presentat l'oposició i han donat llum verd al debat en comissió del text.
La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha destacat la necessitat d'aquesta "llei de lleis" per ordenar les competències del món local, definir criteris de sostenibilitat financera i eliminar duplicitats.
Els grups de l'oposició, PSC, PPC, ICV-EUiA, C's i la CUP han lamentat que el projecte sigui, simplement, un intent de "blindar" les competències catalanes davant la llei espanyola de governs locals i han criticat que no vagi acompanyat per una llei d'hisendes locals.
Fusió de municipis i reconsideració consells comarcals
Fusió de municipis i reconsideració consells comarcals
En concret, la llei de governs locals preveu la fusió voluntària de municipis, pretén evitar duplicitats en la prestació de serveis, farà desaparèixer 1.034 càrrecs públics remunerats als consells comarcals i estableix límits màxims de retribució dels representants locals. A més, introdueix en la gestió municipal els conceptes d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, amb la voluntat de fer eficient la gestió dels serveis públics municipals.
Pel que fa als consells comarcals, la llei preveu suprimir tots els càrrecs polítics i deixar la gestió en mans d'un consell d'alcaldes. El consell comarcal del Barcelonès quedarà completament suprimit i diversos municipis del Baix Llobregat, del Vallès Occidental i del Maresme abandonarien els seus respectius consells comarcals per integrar-se a l'Àrea Metropolitana de Barcelona.
Consells de vegueria
Consells de vegueria
Els consells de vegueria substituiran les diputacions provincials quan es compleixin les condicions previstes a la disposició transitòria primera de la Llei 30/2010 de Vegueries. Mentre això no es produeixi, aquestes qüestions seran aplicables a les diputacions provincials, que queden integrades en l'estructura d'Administració local de Catalunya. El Projecte de llei també incorpora la prohibició de crear noves mancomunitats o consorcis quan es pretengui desenvolupar un servei o competència ja desenvolupat per una altra administració o bé quan aquest servei o competència el pugui prestar o exercir el consell comarcal o l'àrea metropolitana.
Pel que fa a la retribució dels representants locals s'estableix que la llei de pressupostos de la Generalitat fixi anualment els límits màxims a percebre d'acord amb el tipus d'ens local, la població, la capacitat financera i les tasques i funcions assignades en cada cas.