El pla de joventut de Terrassa més participatiu, aprovat amb crítiques

Es farà un seguiment de la seva aplicació a través d'audiències ciutadanes | L'oposició d'esquerres consideren que calen més propostes concretes, i el PP lamenta que s'hi inclogui la possibilitat de fer festa a l'escola l'últim dia del ramadà

Publicat el 24 de febrer de 2017 a les 07:30
Terrassa ja té un nou pla de joventut, que es presumeix com un dels més participatius que mai: s’ha elaborat amb la col·laboració d’entre 1.100 i 1.200 joves de la ciutat, segons ha afirmat el regidor Noel Duque. L’edil de Joventut ha presentat un pla “obert i dinàmic", que, tot i marcar unes línies bàsiques, anirà incorporant idees tant de les regidories com les que es presentin des de la societat civil.

D’altra banda, també es crearà una comissió de seguiment i una audiència ciutadana perquè els joves puguin tenir un retorn del pla que s’ha elaborat. Duque ha explicat que “és el moment de demostrar a la joventut que se’ls té en compte i se’ls fa cas". Tanmateix, el pla ha rebut diverses crítiques, que l’edil socialista ha considerat “cíniques" perquè creia que s’haurien pogut parlar abans i no al ple.

El regidor del PP, Álex Rodríguez Ulloa, s’ha abstingut perquè, tot i trobar elements positius, com la facilitació dels estudis, l’obertura dels patis, la formació dual o la reducció dels barracons, ha discrepat en altres assumptes: la més destacada, la disponibilitat d’un dia lliure a les escoles per celebrar el final del ramadà. També ha considerat que algunes propostes, com el wifi al carrer o la gratuïtat del transport públic, s’haurien de debatre en un àmbit més transversal.

Maria Sirvent, de la CUP, ha estat l’altra regidora especialment crítica amb el nou pla, que “neix amb moltes mancances". Per l’edil cupaire, la neutralitat és inexistent i el document discrimina les dones, les persones de nivell sociocultural baix i la majoria d’ètnies, entre d’altres. També s’ha queixat que el pla ha estat poc adaptat al ritme de les entitats, sobretot d’aquelles que prenen decisions assambleàriament, i que perpetua la visió adultòcrata que invalida i menysté els joves.

La manca d’espais per als joves i de polítiques concretes en habitatge han estat les altres protestes de la CUP. Precisament, aquest últim aspecte és un dels dos que ha destacat Òscar Monterde, de Terrassa en Comú, que ha demanat a Duque que es comprometés a introduir més polítiques en aquest sentit, així com polítiques per incentivar els joves a participar en les decisions democràtiques de la ciutat.

D’altra banda, tant Meritxell Lluís, del PDECat, com Pep Forn, d'ERC-MES han valorat positivament el pla tot i les mancances, i s’han congratulat de l’alta participació. Forn, però, ha considerat que caldria un pla més transversal i més territorialitzat per tenir una base més objectiva sobre la qual poder treballar.