El ple aprova la retallada salarial dels treballadors municipals

L'aplicació del decret, que ja va fixar el Congrés dels Diputats, ha rebut els vots favorables del tripartit. Els partits a la oposició s'han abstingut

Publicat el 26 de juliol de 2010 a les 15:31
En un ple municipal marcat per la protesta d'alguns ciutadans sobre la retallada salarial, aquest dimecres s'ha aprovat la ratificació de la resolució que modifica les retribucions establertes per als treballadors/es municipals. Ha estat amb els vots favorables dels partits que formen part del govern —PSC, ERC i ICV-EUiA— i amb les abstencions de CiU i PP.

El tinent d'Alcalde de l'Àrea de Govern, Jordi Labòria, ha explicat que el decret és “dolorós” i que “no deixa gaire marge de maniobra a l'hora d'aplicar-se”. L'aprovació suposarà la rebaixa dels sous dels treballadors municipals entre un 2,8% i un 7,8%, en funció del nivell adquisitiu. Labòria ha volgut fer palesa la voluntat política de la “recuperació dels desequilibris en el futur”.

Els grups municipals a l'oposició han justificat la seva abstenció referint-se a la manera com s'aplicarà el decret fixat pel Congrés dels Diputats a la ciutat de Terrassa, ja que tot i que hi ha un seguit de punts precisos i concrets, també n'hi ha d'altres que deixen un marge de decisió en l'aplicació a cada municipi. El portaveu del grup municipal de Convergència i Unió (CiU), Josep Rull, ha criticat la manera d'aplicar el decret a la ciutat preguntant-se si tenia lògica que “les mesures de l'Ajuntament són les més radicals en relació als treballadors”. Després de la seva intervenció, Josep Rull s'ha emportat els aplaudiments del grup de ciutadans que protestaven per la retallada salarial. El portaveu del grup municipal del Partit Popular (PP), Gabriel Turmo, ha plantejat “dubtes sobre si la manera d'aplicar el decret és la menys perjudicial”.

El tinent d'alcalde i portaveu del grup municipal d'ERC, Isaac Albert, ha apuntat que “una millor gestió de la crisi podria haver propiciat una limitació en l'aplicació del decret” i ha afegit, en la mateixa línia que Labòria, que “caldrà treballar per la recuperació del poder adquisitiu dels treballadors”. Per la seva banda, el tinent d'alcalde i portaveu del grup municipal d'ICV-EUiA, Manel Pérez, ha explicat que la seva posició al consistori respecte a aquesta qüestió era favorable perquè, tot i que podia semblar una contradicció, “la batalla ja la vam perdre al Congrès dels Diputats” i “ara no queda més remei que aprovar el decret, ja que l'Ajuntament ha fet el possible per tal que resultés el menys perjudicial possible”.

Un altre dels temes força debatuts al ple municipal del mes de juliol han estat els punts de l'Àrea de Govern, consistents en la contractació d'unes operacions de crèdit, algunes de les quals, per finançar despeses d'inversió previstes pressupostàriament. Tots els dictàmens de l'Àrea de Govern han estat aprovats amb els vots favorables dels socis de govern i amb l'abstenció del Partit Popular (PP) i de Convergència i Unió (CiU).

Protestes contra la retallada salarial
L'aprovació del decret sobre les retallades salarials als funcionaris ha motivat les queixes i protestes de diversos treballadors. L'acció més contundent ha estat l'entrada d'uns ciutadans amb una pancarta dins l'espai de diàleg de la sala del ple amb el lema “No a la pèrdua de drets, no a les retallades”. La interrupció ha obligat a suspendre el ple municipal fins que la Policia Municipal ha fet fora als manifestants. Altres ciutadans s'han presentat al ple amb cartells que denunciaven la retallada salarial. Aquests últims ho han fet en silenci i des d'una posició que no destorbava el diàleg plenari.

A més, a dos quarts de vuit de la tarda, coincidint amb l'hora d'inici del ple, dues manifestacions s'han desenvolupat davant de l'Ajuntament, al Raval de Montserrat. Una la protagonitzaven els sindicats i l'altra l'Assemblea d'Aturats i l'Assambea Popular.