
Imatge del ple municipal de Terrassa d'aquest dijous Foto: Cristóbal Castro
El ple de Terrassa va aprovar el passat mes de juliol la seva adhesió a l'Associació de Municipis per la Independència, amb l'abstenció de l'alcalde socialista, Jordi Ballart, i el regidor Alfredo Vega, també del PSC. D'aquesta manera es convertia amb la ciutat més gran que se sumava a l'AMI. Fins aleshores, era Reus. La cocapital del Vallès Occidental va entrar a l'associació amb els vots a favor de Convergència, ERC, CUP i 7 regidors dels 9 del PSC. Terrassa en Comú ha apostat per l'abstenció i Ciutadans i PP pel no.
L'entrada de Terrassa a l'AMI no li ha reportat massa alegries al PSC que ha vist com des del mateix PSOE va ser molt mal rebuda per Pedro Sánchez i va suposar que Eva Granados, número dos dels socialistes, hagués de sortir demanant respecte per a les decisions dels socialistes a nivell municipal. També li ha suposat un recurs contenciós-administratiu presentat per Societat Civil Catalana aquest mateix dimecres, i que ha rebut el suport a títol personal del portaveu del grup municipal del PP, Gabriel Turmo, al·legant que l'adhesió a l'AMI és contrària a l'ordenament jurídic i contrari a la legalitat, "a més de no tenir en compte l'interès general sinó l'interès partidista, és un acte d'extrema gravetat".
Dos mesos després, C's ha presentat una proposat de resolució en què instava l'equip de govern (ara format per PSC i CiU) que es fes enrere i renunciés a ser membre de l'AMI. Segons el seu portaveu, Javi González, el PSC va "trair el seu electorat per permetre l'entrada a l'AMI en ser una clàusula en el seu particular contracte de govern amb Convergència, el partit del 3%". Ciutadans apostava que era possible aquesta renuncia perquè en l'acord de govern entre socialistes i convergents s'establia el requisit d'entrar a l'AMI, però "no diu res de sortir".
Els socialistes egarencs però han decidit mantenir-se ferms i Terrassa continuarà adherida a l'AMI. El motiu que han argumentat és que "apostem pel vot facilitador, els socialistes volem la unió d'Espanya, no som independentistes i som federals. Però vostès no saben diferenciar entre un vot estratègic i un vot ideològic. Agafen un vot estratègic que va tenir lloc en un ple municipal passat i que tenia la finalitat de formar govern, per posar-lo en una furgoneta de campanya per dir que els socialistes de Catalunya són independentistes i ambigus" ha defensat el portaveu del PSC Amadeu Aguado, que ha afegit "els ha interessat més a vostès, C's i PP, com a arma llancívola en època electoral que no pas l'han entès com va ser aquesta adhesió un ingredient per un pacte que potser volia precisament evitar també que Terrassa tingués un alcalde independentista".