ERC alerta que si Illa és president, és perquè Vox, PP i Cs li hauran donat suport

En un acte a Terrassa, Aragonès apunta que Albiol seria conseller d'Interior, Boadella de Cultura i Borrell com a president del Parlament

Pere Aragonès durant el míting a Terrasa.
Pere Aragonès durant el míting a Terrasa. | Marc Puig
Marc Solé/Anna Mira
03 de febrer del 2021
Actualitzat a les 22:29h

O una "via Vox" liderada per Illa, o una "via àmplia" liderada per ERC. Aquestes són les dues opcions per a Catalunya després del 14-F segons el candidat dels republicans a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès. En un míting a Terrassa, ha assegurat que el seu partit "té l'oportunitat de liderar la solució" per al país en un moment de crisi i de conflicte enquistat. Una solució que passa, segons ha desgranat, per situar "l'interès col·lectiu com a objectiu" per fer de Catalunya "una pàtria gran, amb treball, sostre i oportunitats".

Per assolir aquesta meta, els republicans reclamen deixar Illa i el PSC fora de l'equació. De fet, ha dit que "no permetran que sigui president" i, en tot cas, si arribés a ser-ho, "serà perquè Vox, PP i Ciutadans li hauran donat suport". "S'imaginen Albiol com a conseller d'Interior, Boadella de Cultura i Borrell com a president del Parlament?", ha deixat anar. Per evitar això, però, ha fet una crida a "convertir el 14-F en un nou 14 d'abril" per apuntalar "una gran victòria republicana que aposti per les grans majoria i canviï els últims 40 anys d'història".

El candidat ha iniciat el seu discurs fent referència a la pandèmia, lamentant que el país "està patint", un context en el qual ha destacat "la implicació i tasca dels serveis essencials". En aquest context, ha explicat que, per al seu partit, "combatre la crisi és una prioritat i una responsabilitat". Per això, tot reivindicant el seu lema de campanya, s'ha posicionat "al costat" de la ciutadania. I és que, segons el vicepresident sortint, "els problemes del poble són els problemes d'ERC".

El president del Parlament, Roger Torrent, ha criticat que alguns partits "parlen de passar pàgina" -tot referint-se a Illa- la qual cosa "significaria renunciar als drets del poble català". Per exemplificar-ho, ha situat ERC com a partit "on primen els interessos de la gent i la república catalana", contra les formacions "que recolzen les elits, el 155 i la monarquia corrupta". Amb relació a la crisi sociosanitària, ha apuntat que si el seu partit encapçala el nou Govern després del 14-F, "assumirà responsabilitats" per Catalunya, "un país al que Esquerra li deu tot i que s'ho mereix tot". La victòria dels republicans, ha afirmat, "serviria per revertir el model fruit de quatre dècades de sociovergència" per donar pas a "un partit sense cap cas de corrupció".

 

Raül Romeva durant el míting d'ERC a Terrassa. Foto: Marc Puig


Entre forts aplaudiments, Raül Romeva ha pujat a l'escenari per tornar a insistir per enèsima vegada que "ERC i PSC són antagònics pel que representen". Per això, s'ha referit als indecisos, a qui ha demanat el seu vot per a un partit al qual "no li fan por les urnes" i capaç d'impedir "un govern que representi un règim caduc". 

En aquest context, ha advertit que a les eleccions s'enfronten "ERC i el 155". Romeva ha assegurat que l'opció republicana "garanteix un govern independentista, progressista i de grans consensos" que té la intenció de "continuar amb el camí que va començar el 2015 i va prosseguir el 2017". A mig discurs de Pere Aragonès, ha estat acomiadat per marxar a fer nit a Lledoners mentre el candidat l'aplaudia animosament: "Molta força, t'estimem!".

El tinent d'Alcalde i portaveu dels republicans a l'Ajuntament de Terrassa, Isaac Albert i Agut, ha començat l'acte posant-hi l'accent municipalista. Ha recordat la importància dels veïns i veïnes, dels pobles i les ciutats en unes eleccions "importants per al futur". En aquest sentit, ha marcat tres objectius després per les eleccions: "Estar al costat de qui pateix, dibuixar una sortida a la crisi i fer útils els consensos".

La número dos de la candidatura, Laura Vilagrà, ha elogiat el seu veí Pep Guardiola per comparar-lo amb el "saber fer d'ERC". Igual que Guardiola, ha dit, a "ERC tenim una estratègia guanyadora i una filosofia guanyadora", com fa el de Santpedor. "Som els que volem enviar a la paperera de la història la corrupció, la repressió i la monarquia", ha dit.

Najat Driouech, número quatre de la candidatura, ha catalogat la societat catalana com a "una societat diversa" i ha demanat el vot per a ERC per "combatre l'odi i lluitar per una societat lliure de discriminació". De Terrassa, on ha tingut lloc l'acte, n'ha destacat la "pluralitat i diversitat" amb què la ciutat "es converteix en un mirall per la resta del país". Per això, la número quatre ha conclòs amb un sonor: "Som l'única força capaç de garantir els drets de tothom".
 

Pere Aragonès durant el míting a Terrasa. Foto: Marc Puig​


Per la seva banda, l'exalcalde de Sabadell i component de la llista per Barcelona, Juli Fernández, ha demanat "omplir les urnes perquè el republicanisme honest" guanyi les eleccions, tot afegint que el Vallès Occidental "s'hi juga molt i serà clau per derrotar el socialisme corrupte". En aquest sentit, no ha dubtat en afirmar que "en els últims anys, la Generalitat no ha tingut cap Govern republicà ni d'esquerres", objectiu pel qual ara "estan convençudament preparats". La victòria d'Esquerra, ha dit, assegurarà "la victòria del poble".

Clara Palau, número 28 de la llista, ha expressat que ERC és un partit "de pioneres de justícia social i feminisme". Ha insistit en el fet que si ella entra al Parlament serà la primera dona trans en ser diputada i s'ha compromès a representar el col·lectiu LGTBI "amb tota la diversitat". Palau ha insistit en l'aposta republicana de crear una conselleria d'igualtat i feminismes.