L’alcalde proposa una sortida de la crisi plena de projectes per a la ciutat

Pere Navarro ha exposat els eixos estratègics principals de l’Ajuntament per a un futur de progrés i competitivitat, però també de servei a les persones

Publicat el 29 de juny de 2010 a les 18:10
L'alcalde de Terrassa, Pere Navarro, ha presentat els principals eixos de futur de la ciutat aquesta tarda a l'Escola d'Enginyeria en la conferència Terrassa 2010: La força d’una gran ciutat. Ha fet balanç de la present situació de crisi i ha dibuixat el camí per al futur. Navarro ha remarcat la importància de passar a l'acció ja que el que es faci ara serà la clau del que vindrà més endavant. “No només hem de pensar les coses, sinó fer-les”, ha dit. Un dels principals punts de la ponència ha estat l'exposició de les línies concretes que la ciutat hauria de prendre a partir d'ara.

El futur que ha proposat l'alcalde de la ciutat ha estat la combinació entre l'augment del benestar i l'augment de la productivitat i la competitivitat. Un futur que ajunta els dos extrems. "Un futur amb progrés, competitivitat, creixement, al servei de les persones i del seu benestar". Ha parlat també del respecte a l’entorn natural i al medi ambient que s’ha de buscar a partir d’ara.

Després de fer una pinzellada al context de crisi mundial en el qual l'atur té un paper protagonista, Pere Navarro ha destacat la importància de dur a terme la reforma laboral i que, malgrat no haver estat fruit del diàleg social, ha afegit que el govern havia de prendre la decisió pel bé de tots. Ha destacat, també, que la reforma ha de ser equilibrada però profunda; és a dir, "ha de reactivar l'economia d'una manera justa i mesurada. Cal estabilitzar la nostra economia per preservar l’estat del benestar".

Pere Navarro també ha fet referència a la situació de crisi institucional que acompanya la crisi econòmica actual. Ha dit que el nou Estatut i el nou sistema de finançament són dos instruments clau per construir un model d'Estat federal que no sigui un fre per a Catalunya. Pel que fa a la relació de Catalunya amb Espanya, Navarro posa l'accent en l'estabilitat, la lleialtat i la sinceritat. “No veig una solució ni en la divisió ni en la unificació”.

La conferència s'ha centrat en l'exposició de les mesures i els pactes anticrisi que Ajuntament ja ha estat duent a terme i en els eixos de futur. Un futur que, com ha dit l'alcalde, ha de ser el d'una ciutat capaç de destacar en molts camps alhora per tal de diversificar riscos i multiplicar guanys.

Les línies de futur per superar la crisi que ha plantejat l'alcalde ha dit que havien d'aplicar-se amb justícia, per tal de no provocar noves desigualtats o desequilibris. El Parc Científic i Tecnològic de Terrassa és un dels projectes que ha destacat. Ha dit que la seva situació al costat de l’entrada de l’autovia orbital B-40 crea una porta important per nord de la ciutat. Altres projectes esmentats han estat el de la Ronda del Vallès, el Metro de Terrassa o la Ronda Orbital Ferroviària. Ha parlat del l’Eix de l’E-9, i del fet que s’ha fet un pas important en la recerca del suport andorrà.

En la conferència també s’han apuntat algunes de les mesures més concretes que es volen aplicar al llarg d’aquest any com ara la reestructuració de l’Ajuntament o les places d’aparcament gratuïtes, però tenint present la reducció de la dependència del vehicle. Pel que fa a les multes de trànsit, l’alcalde ha dit que l’objectiu és posar-ne menys, però fer més pedagogia. Navarro també ha apuntat les línies d’actuació adreçades a col·lectius com la gent gran, els joves o les dones.

La dissolució dels Consells Comarcals és una de les propostes que també ha exposat Pere Navarro. Ha dit que si hi ha projectes com el de l’Eix de l’E-9 que es poden dur a terme sense l'existència de cap ens específic, l'eliminació de la institució comarcal podria ser també factible, substituint-la per trobades d’alcaldes.

L’alcalde de la ciutat ha finalitzat la conferència remarcant que la ciutat pot tenir un paper important dins d’Europa. “Nosaltres podem influir en el desenvolupament de l’economia”.