La ciutadania aconsegueix compromisos polítics al ple municipal a un any de les eleccions

S'han aprovat propostes relacionades amb el barri de Ca n'Anglada, les persones migrades, o la visibilització de les persones LGTBIQ

Publicat el 28 de juny de 2018 a les 22:20
Actualitzat el 29 de juny de 2018 a les 12:57
El ple de juny ha acabat passades les deu de la nit, el dia abans que comenci la ores, la Festa Major de la Ciutat. Un ple que ha començat puntual i que encara ha estat marcat per un cronòmetre, que en alguns moments ha estat difícil de controlar per l'alcalde. La ciutadania ha estat la protagonista en diferents intervencions a la Sala de plens de l'Ajuntament egarenc. Tot i que el reglament estableix la participació de dues associacions al torn de participació ciutadana, des del Consistori s'ha considerat pertinent ampliar-ho a les quatre entitats demandant, de manera excepcional, ha puntualitzat l'alcalde, Alfredo Vega.

Dues de les intervencions ciutadanes, la de l'associació de veïns de Ca n'Anglada i la de Terrassa Sense Murs han anat acompanyades de dues propostes de resolució aprovades per les set forces polítiques representades al ple municipal. Les altres dues han estat propostes aprovades en el marc del II Parlament Ciutadà, celebrat el passat mes de març en relació a la llibertat d'expressió i la llei mordassa així com per la defensa dels drets humans.

D'una banda, tots els partits han votat favorablement a la proposta dels veïns de Ca n'Anglada que reclamen la creació d'una taula de treball sobre el futur del barri per posar fil a l'agulla a projectes i propostes per millorar i garantir el futur d'aquest barri del Districte dos de la ciutat. Una associació que porta molts anys treballant pel seu barri i que ho han fet de la mà de la síndica de greuges de Terrassa i també amb el Síndic de Catalunya. Finalment, avui, han vist com la seva proposta ha tirat endavant amb l'aval de totes les forces polítiques de l'ajuntament terrassenc. 

De l'altra, la proposta relacionada amb els drets de les persones migrades residents a Terrassa, ha estat aprovada parcialment pels grups. Un dels acords contempla crear un "document de veïnatge" mitjançant el qual es pugui acreditar l'arrelament de les persones estrangeres migrades a través de la seva situació.

Una altra moció aprovada per unanimitat ha estat la presentada per ERC-MES per tal de publicitar el servei lgtbiq de la ciutat i la creació d’una setmana temàtica, en el si del dia 28 de juny, en matèria LGTBIQ, una moció aprovada precisament el dia de l'Alliberament LGTBIQ. També ha tirat endavant la proposta de Terrassa en Comú de suport a l'aprenentatge del català, castella i l'anglès, sobretot en aquesta última, ja que es proposen alternatives per garantir el domini de la llengua anglesa entre els estudiants de la ciutat. 

Ordenança de soroll, enllumenat sostenible i paquet d'inversions

Cal destacar també que el ple també ha donat llum verda a decisions que marcaran el futur de la ciutat. En concret, s'ha aprovat inicialment l'ordenança reguladora del soroll i les vibracions de Terrassa que ha d'actualitzar la del 1990 i ha de garantir l'aïllament acústic d'activitats així com la regulació de les càrregues i descàrregues en horaris diürns i nocturns.

Un altre dels punts aprovats al ple de juny ha estat la inversió de 5,9 milions d'euros fruit del superàvit de l'Ajuntament en els pròxims dos anys en un paquet de 61 projectes a diversos punts de la ciutat. Es tracta d'un seguit d'intervencions que s'inclouen dins del que s'anomena Inversions Financerament Sostenibles que permet als ajuntaments invertir una part dels diners del superàvit aconseguit en l'exercici anterior en projectes per la ciutat. 
 

Ple municipal de Terrassa Foto: Ajuntament de Terrassa


També ha tirat endavant l'adjudicació del contracte de serveis energètics municipals que contemplaran diferents actuacions per reduir el consum energètic de la ciutat amb la millora d'instal·lacions per tal de tenir un enllumenat públic més sostenible.

Finalment, el dia que el ministeri de l'Interior i el jutge Llarena ha donat via lliure per acostar els presos polítics a Catalunya, el grup municpal del PDECat havia entrat una moció en aquest sentit per  acostar-los al·legant a una qüestió de respecte dels drets fonamentals i la protecció dels infants. Precisament, el ple no ha comptat amb la presència de la regidora del PDECat, Meritxell Lluís, perquè precisament els seus dos fills menors tenien visita amb el seu pare, Josep Rull, a la presó d'Estremera. Finalment el portaveu dels demòcrates, Miquel Samper ha anunciat que deixaven la proposta sobre la taula a l'espera de les novetats.