Després de l'aigua i dels autobusos, la neteja dels edificis municipals pot ser un dels punts calents de la segona meitat del mandat a Terrassa. La CUP reclama ara la municipalització del servei de neteja, després que el passat 30 d'abril finalitzés el contracte amb l'empresa Clece.
El servei de neteja d'edificis municipals i dels centres del Servei d'Educació estava concedit a Clece, una gran multinacional presidida per Marcelino Fernández i en mans de Florentino Pérez a través d'ACS. Segons la CUP, l'empresa s'ha vist involucrada amb diversos conflictes amb treballadors que han acabat als tribunals "perquè se'ls reconeguin drets laborals bàsics".
La regidora de la CUP Maria Sirvent critica que les condicions laborals de la plantilla, formada sobretot per dones, són molt millorables. La portaveu del grup municipal afirma que han demanat informació a l'empresa sobre sous i substitucions de baixes, però que no han obtingut respostes concretes.
Segons les dades de què disposa la CUP, l'Ajuntament de Terrassa destina 2.880.000 euros l'any a aquest servei, i el 90% del pressupost es destina a mà d'obra; uns 156.000 euros són per l'aprovisionament de productes de neteja. "Si han de tenir beneficis empresarials, d'on els han de treure?", es pregunta Sirvent, que assenyala la precarització de les treballadores, un total de 195 empleades. "És un import econòmic rellevant", afegeix, i el compara amb els 1.080.000 euros que es destinen al servei de menjadors escolars.
Davant d'aquesta situació i de la finalització del contracte, la CUP demana la municipalització del servei. Segons Sirvent, seria possible la subrogació del personal i es tindria així el control sobre sous i sobre com es cobreixen les baixes. Les limitacions de la LRSAL, diu, no impedirien la internalització del servei. "L'externalització comporta seriosos sobrecostos", manifesta la regidora anticapitalista.
Maria Sirvent apunta que, malgrat que el contracte va finalitzar a finals d'abril, no coneixen ni en quina situació es troba aquest contracte ni quin és el posicionament de l'equip de govern respecte la propera fórmula de gestió. Segons els consta, en la propera Comissió Informativa s'abordarà una pròrroga de servei que, de facto, ja s'està aplicant.
Una empresa en mans de Florentino Pérez
La CUP argumenta que CLECE va presentar en l'últim excercici uns beneficis nets de 725 milions d'euros anuals, la majoria provinents d'adjudicacions de contractes públics. CLECE pertany al grup ACS, que presideix Marcelino Fernández, successor i home de confiança de Florentino Pérez. ACS, en paraules de Maria Sirvent, "és el grup empresarial que després d'enriquir-se amb la bombolla immobiliària, ara veu en els serveis públics un nou negoci lucratiu".
Segons la CUP, a més, la qualitat del servei i les condicions laborals de les 195 treballadores es veuen directament afectades pel fet de no existir costos d'inversió: els beneficis empresarials només poden aparèixer a costa de la qualitat del servei o de les condicions laborals de les treballadores, asseguren.
La CUP demana la internalització del servei de neteja dels edificis municipals de Terrassa
La concessió a Clece, empresa vinculada a Florentino Pérez, va finalitzar el 30 d'abril | Maria Sirvent critica els sobrecostos i a les condicions laborals de les treballadores
Ara a portada
Publicat el 07 de juny de 2017 a les 11:30