
La justícia espayola ha tornat a avalar el sistema d'immersió lingüística a l'escola catalana. A la interlocutòria (document en PDF), després de dos matins de deliberació, els magistrats del plenari de la Sala Contenciosa-Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) han decidit que el sistema escolar de Catalunya continuarà tenint el català com a llengua vehicular.
El TSJC, doncs, ha estimat parcialment el recurs presentat per la Generalitat, que argumentava que la immersió lingüística en català és un model escolar exitós i que, en tot cas, s'hauria d'oferir atenció personalitzada en castellà a les famílies que ho demanessin. D'aquesta manera, el fallo només s'executa per a les famílies demandants, i els magistrats renuncien a entrar en la qüestió genèrica.
El TSJC considera que no pot fer un pronunciament general sobre l'ús del castellà a l'ensenyament català en base a una frase del Suprem, sobre la qual es basaven les tres famílies demandants. Concretament, creu que hauria d'haver estat el Suprem l'ens que hauria d'haver resolt el tema quan es va pronunciar.
L'advocat de les tres famílies que demanaven que el castellà fos llengua vehicular a l'escola catalana, Angel Escolano, ja ha advertit que interposarà un recurs de cassació al Tribunal Suprem espanyol (TS), perquè interpreta que aquesta interlocutòria és contradictòria amb la doctrina definida pel TS. Segons que ha declarat als mitjans, "la sentència del Suprem deroga, a efectes teòrics, la immersió. I el TSJC avala la immersió a efectes pràctics."
Majoria aclaparadora
La interlocutòria del TSJC s'ha aprovat per majoria aclaparadora de 21 vots i tan sols un vot particular, de la magistrada Núria Cleries, que entén que s'hauria d'haver estimat totalment l'argumentació de la Generalitat perquè considera que ja dóna resposta a les famílies demandants.
El ple de la Sala Contenciosa del TSJC, amb la interlocutòria, deixa sense efecte la resolució pel que fa al sistema d’ensenyament a Catalunya i, per tant manté el model que en l’actualitat s’està duent a terme. Sí que fa menció al fet que, en el cas concret de les tres famílies demandants, la Generalitat no ha acreditat haver acomplert encara la seva demanda lingüística.
L'Estatut, el TC, el TS i el TSJC
El 2 de setembre de l'any passat es va fer pública una interlocutòria del TSJC -datada del 28 de juliol- que donava dos mesos de termini a la Generalitat perquè apliqués les mesures necessàries perquè el castellà fos llengua vehicular a l'escola catalana, aplicant així una sentència del Suprem del desembre del 2010.
El fet és que la sentència del Tribunal Constitucional (TC) contra l'Estatut considerava el castellà com a llengua vehicular a l'ensenyament juntament amb el català. Tres famílies van demanar empara al Suprem i aquest els va donar la raó, assegurant que la Generalitat no podia deixar el castellà com "una assignatura més" ni en "un artifici de mera aparença". Ara, reclamaven al TSJC que obligués la Generalitat a aplicar la sentència.
Ensenyament va presentar un recurs a la interlocutòria en què explicava que estava actuant dins de la legalitat, i ahir i avui els magistrats han deliberat que aquest argument era vàlid.
Clam social en defensa de la immersió
La interlocutòria va generar un fort rebuig social. El 12 de setembre, milers de persones van sortir al carrer per concentrar-se a places de desenes de poblacions d'arreu de Catalunya en defensa del sistema d'immersió lingüística convocats per la plataforma Somescola.cat . La mateixa plataforma també va portar la reivindicació a l'inici del curs escolar. Per la seva banda, l'associació Escola en Català va organitzar una campanya d'enviament de cartes als 23 magistrats del TSJC per demanar-los que no executin les sentències del Tribunal Suprem que posarien fi al model d'escola en català i acceptin el recurs presentat pel govern català.
De fet, la comunitat educativa es va pronunciar en contra de la interlocutòria. Sindicats, associacions de pares i mestres es van posicionar en contra d'un canvi en el model d'escola catalana i a favor de mantenir el sistema d'immersió lingüística.