La Marxa de Torxes homenatja terrassencs assassinats

El pregó final anirà a càrrec de Najoua Mesbahi, activista cultural i social de la ciutat

Publicat el 04 de setembre de 2014 a les 07:34
Marxa de Torxes en commemoració de l`entrada de les tropes borbòniques Foto: Jordi Borràs

Una Marxa de Torxes servirà per retre homenatge als terrassencs assassinats el 1713. La Vila de Terrassa va patir el setge i la destrucció a mans de les tropes borbòniques de Felip V.

4 de setembre
Per quart any consecutiu, la Comissió ciutadana 4 de setembre organitza la Marxa de Torxes en homenatge als Terrassencs assassinats els dies 3, 4 i 5 de setembre de 1713. Aquest acte tindrà lloc el dijous 4 de setembre a les 8 del vespre, a la plaça Vella.

La Comissió 4 de setembre fa una crida a tota la ciutadania a participar-hi i a totes les entitats de la ciutat a adherir-s’hi. El recorregut tindrà el seu inici a la Plaça Vella i seguirà per Font Vella, Passeig, Cardaire, Sant Pere, placeta Saragossa on es dividirà la marxa per Cremat i Gavatxons, amb final a la Torre del Palau, on tindrà lloc la lectura del pregó i la cantada de corals.

Com sempre, abans i durant el recorregut es comptarà amb el Ball del Serrallonga, el Drac Baluk-Ashtarok, els Bastoners de Sant Pere, grallers i tabalers i cantaires de corals terrassenques. El pregó final anirà a càrrec de Najoua Mesbahi, activista cultural i social de la nostra ciutat.
 
Actualització del relat dels fets del 3, 4 i 5 de setembre de 1713
La Comissió pel 4 de setembre ha actualitzat el relat dels fets ocorreguts a Terrassa els dies  3, 4 i 5 de setembre de 1713, fruit de les darreres investigacions de l’historiador local Marc Ferrer. Aquest relat es pot consultar a www.terrassa4setembre1713.cat
En concret, es donen més detalls de la Terrassa de principis de segle XVIII, per una major comprensió, així com dades sobre els habitants.

També s'han donat més informacions sobre els primers anys del conflicte, apuntant algun terrassenc mort durant la guerra, i també especificant les penúries de Terrassa pel fet de tenir soldats austriacistes allotjats. Igualment es parla de més personatges que anteriorment no es parlava, com Miquel de Ramon i de Tord o Francesc Solà de Sant Esteve.

Com a conclusions, cal apuntar que la guerra va fer estralls entre la població terrassenca, que va veure disminuït el seu nombre entre un 40% i un 45% en relació als anys anteriors a la Guerra de Successió. I que també es dona una nova nòmina de personatges que van donar suport als vencedors, com Pere Poal o Valentí Busquets.