
L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha expressat el seu rebuig al projecte de llei de reforma de l’administració local aprovat avui pel Consell de Ministres, pel que considera “una clara retallada de les competències dels ajuntaments i un pas enrere en l’estructura administrativa dels ens locals, que afectarà en última instància els ciutadans i ciutadanes.”
Ballart mostra la seva preocupació perquè la llei no resol els problemes financers dels ajuntaments, com suposadament pretén, sinó que, a més, fomenta la centralització dels serveis i la seva privatització, devaluant l’atenció que es presta a la ciutadania.
L’alcalde de Terrassa lamenta que la reforma de la llei s’hagi fet sense el consens i el debat necessari, comptant amb les administracions locals, “que són les que treballem dia a dia més directament amb les persones i hem de donar
respostes als seus problemes. Hem demostrat que som capaços de fer-ho i de
gestionar els nostres recursos de forma eficient, fins i tot assumint moltes més actuacions de les que ens pertoquen, en un exercici de responsabilitat
institucional.”
Jordi Ballart reitera la seva defensa del municipalisme i una estructura de
l’administració local que s’adapti als temps i necessitats actuals, clarificant les seves competències i garantint el seu finançament.
l Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres el projecte de la reforma local, que segons el govern espanyol permetrà un estalvi de 8.000 milions d'euros fins al 2016 i evitarà duplicitats i "serveis impropis", i que segons els grups de l'oposició i territoris com Catalunya, suposa una invasió de les competències dels ajuntaments i de les comunitats i la "privatització encoberta" de serveis públics. La normativa limita els sous dels regidors i introdueix el concepte de "cost efectiu" dels serveis que presten els ajuntaments. Els consistoris que no s'hi ajustin poden acabar perdent les competències en favor de les diputacions.
Cristóbal Montoro ha afirmat que es tracta d'una reforma que persegueix el principi d'"una administració, una competència" perquè els ajuntaments facin els serveis més necessaris per als habitants. Segons el ministre és una reforma "pro-muncipalista" que situa els ajuntaments "al lloc on es mereixen i que històricament no se'ls ha donat". "Estem delimitant correctament el que han de fer les administracions locals, i en conseqüència col·laborant a qualificar quina és la competència que estableixen els estatuts d'autonomia i la competència de l'administració de l'Estat", ha dit.