Les nou 'sobiranies' que la CUP posa sobre la taula per guanyar l'alcaldia

La formació de Terrassa encapçalada per Maria Sirvent presenta un programa electoral basat en "un municipalisme amb capacitat per teixir alternatives" i donar tot el poder al ciutadà

Publicat el 07 de maig de 2015 a les 13:22

Belen Garcia i Bernat Chueca, representants de la CUP Terrassa Foto: Lluïsa Tarrida


Aquesta mitjanit arrenca la campanya electoral amb la penjada de cartells per part dels partits que aspiren a guanyar l'alcaldia de Terrassa. Abans però, la CUP Terrassa ha volgut avançar quin és el seu programa electoral i llançar un missatge contundent: "apostem per la ruptura amb l'estat espanyol i pel municipalisme com a principal actor per teixir alternatives". 

Maria Sirvent és la cap de llista d'una formació que sembla fa gala del seu assembleisme. Bona prova d'això és la mateixa elaboració del programa, ja que ha estat fruit "d'un procés participatiu actiu, no partint de zero sinó en base al coneixement col·lectiu", ha explicitat Belén Garcia.

Amb una perspectiva de gènere transversal i amb la clara idea de posar "els ajuntaments a favor de la independència", la CUP planteja un document distribuït en nou "sobiranies" fonamentals a recuperar la "capacitat de decisió" part de la ciutadania. Aquestes nou sobiranies són: popular (democràcia participativa), productiva (economia), cures i afectes (salut), espai públic (mobilitat, seguretat), cultural i educatiu, energètica, alimentària, residencial (habitatge) i nacional.

Així mateix, la CUP destaca tres grans eixos que contenen part de les seves principals propostes. Bernat Chueca, número 2 a la llista de la formació, ha explicat que en primer lloc hi haurà un apartat sobre "economia social i cooperativisme, és a dir, l'Ajuntament hauria de respondre a uns criteris social, prioritzant la recuperació econòmica d'espais, optimitzant els seus treballadors, reestructurant els pressupostos i potenciant el cooperativisme en tots els àmbits de gestió".

Un segon gran eix versaria sobre el "control públic dels serveis bàsics i la seva desmercantilització". En aquí es parla de mesures com crear un cens de pisos buits i de locals, combatre la pobresa energètica i alimentària, descentralitzar els serveis de la dona, o, sobretot, municipalitzar serveis com l'aigua, però "també, perquè no obrir un debat perquè fos l'Ajuntament qui gestionés directament serveis com el transport o l'educació". 

Finalment, el tercer eix per poder desplegar les nou sobiranies residiria en què l'Ajuntament "apostés per la democràcia i la transparència, no com una cosa merament simbòlica sinó com a eix transversal de qualsevol acció o iniciativa, i d'entrada, auditant el deute municipal i totes les empreses i serveis municipals". Des de la CUP afirmen que crearien un nou reglament participatiu, donant més accessibilitat als ciutadans i amb referèndums vinculants.