Isaac Albert: «El canvi a Terrassa passa per un alcalde d'ERC, CiU o TeC»

El líder d'Esquerra rebla que esta disposat a renunciar a l'alcaldia si el seu partit queda en segon lloc | Pretén fer el que calgui per afavorir un canvi i fer fora els socialistes, tot votant Xavi Matilla de Terrassa en Comú o Miquel Sàmper de CiU

Publicat el 20 de maig de 2015 a les 05:45

Isaac Albert és l'alcaldable per ERC a Terrassa Foto: Cristóbal Castro


Isaac Albert va néixer el 6 de febrer del 1969 a Terrassa. Torna a encapçalar la candidatura d'ERC a les municipals. És molt aficionat a la cuina i li agrada menjar. S'ha dedicat al món financer i de la consultoria i sempre ha fet política. Creu "en la política, en els polítics i en els partits polítics". Per tercer cop és el líder de la formació republicana a la capital egarenca, i ja sap què és formar part d'un equip de govern, quan va formar part d'un on també hi havia el PSC i ICV-EUiA i ell n'era tinent d'alcalde. És culer i soci de l'Atlètic Terrassa. 

Com afronta Esquerra les eleccions municipals del 24 de maig?
D'una manera diferent de com ho feia altres vegades. Esquerra sempre ha estat un partit amb vocació de ser gran. Hem parlat de tot i hem fet política de ciutat, però sabent quin era el nostre paper i que els resultats no ens donaven majories. Aquesta vegada, tot és diferent, per les propostes, pel discurs, pels actes, per la campanya, per la llista, pel context... Juguem a primera divisió, i ja veurem què passa. Si més no, en les formes.

Es presenten per guanyar aquesta vegada?
Ens presentem per guanyar les eleccions municipals. I si ho fem, governarem. En altres comicis, l'objectiu era ser decisius, o ser un dels actors protagonistes. Aquest cop volem guanyar, tot i ser realistes i tenir molt clar on es juga el partit, i saber que ara no tenim representació a l'Ajuntament. 

Quants regidors han d'obtenir, 4, 5, 6...? 
Les enquestes, el diumenge 24 de maig. S'ha de ser prudent, i ho sóc. No goso a dir unes xifres concretes. El que sí que crec és que en la forquilla de 4-5 i la de 7-8 hi haurà quatre formacions, el PSC, CiU, ERC i Terrassa en Comú. Tot estarà molt repartit. El gran dubte que em ronda pel cap és si l'escenari s'aguantarà o si es trencarà. 

Ens pot aclarir què vol dir amb això? 
Qui marcarà el camp serà el PSC. Si els socialistes de Terrassa treuen 8 regidors el sistema es desmunta però s'aguantarà amb pinces, i si en treu menys voldrà dir que hi haurà un canvi a la ciutat. 

Animi's a fer una mica de política-ficció. 
És complicat davant un escenari tan obert com se'ns presenta. Massa complex. Quan ens presentem per guanyar ja ho diem tot. I no ens posem excessivament vermells. Si ens quedem a mig camí, ja veurem què passa. 

Si és capaç de veure els 7-8 regidors del PSC podrà imaginar-se els d'ERC.
Sincerament, veig els socialistes amb uns resultats pitjors que els del 2011. I espero no equivocar-me. No veig el PSC amb 7-8 regidors, la veritat. Els 11 de fa quatre anys segur que no els tindran. Han passat coses, i els socialistes arreu van a la baixa. Terrassa no ha de ser una excepció.

Per quina raó?
Perquè no s'ho mereix. Pel que ha fet en els dos últims anys, i en els darrers sis. Jordi Ballart ha fet una utilització partidista de l'alcaldia. El seu projecte no està dibuixat per governar, sinó per intentar obtenir uns rèdits electorals i mantenir el poder quatre anys més. Això és d'una gran irresponsabilitat. Ballart no ha fet d'alcalde. La llista electoral ha de ser una suma de gent amb experiència, gent coneguda, gent que t'aporti vots... per aquesta raó es fan. El primer partit de la ciutat, que té la voluntat de conservar l'hegemonia, ha d'oferir alguna cosa més del que ofereix en la candidatura que presenta, en la forma de fer, en el model de ciutat que planteja. No pot ser que a tocar de les eleccions, quan falten només unes setmanes per votar, el programa el facin els caps d'àrea de l'Ajuntament de Terrassa. 

De què parlem? Està dient que la llista del PSC és fluixa i que els noms que hi ha aporten poca cosa?
No és una qüestió de noms, de cap de les maneres vull dir això. Les persones que hi ha segurament són molt vàlides, i els hi tinc un gran respecte. Es tracta de saber quina proposta dibuixes. Les sigles del PSC desapareixen i l'única cara que es veu és la de Jordi Ballart. I el líder s'ha forjat utilitzant l'alcaldia per donar-se a conèixer. Jo em pregunto: On és la nova política?

Ens aclareix a què ens referim quan menciona la nova política?
Hi ha un marc en el qual podríem coincidir tots. Les polítiques públiques dels darrers 35 anys han arribat a la seva fi. Ja van fer-ho fa quatre, però han tingut una pròrroga en la darrera legislatura. Vull dir que no hi ha recursos, la ciutat ja s'ha transformat, ja està tot relligat, ja hi ha equipaments, ja hi ha papereres... Falten coses, sempre, però ja l'hem construït. La nova política implica saber escollir què es fa, per la transparència, per explicar les accions, per oferir-li al ciutadà un altre rol. Ha de ser partícip de la gestió. No en el sentit de decidir-ho tot. Hi ha gent que no ho desitja. Però sí que ha d'estar informat per poder entendre què es fa i posicionar-se a favor o en contra, si vol. 

Fins ara, ha repartit a tort i a dret contra el PSC. Què en té a dir de CiU? 
El seu líder, Miquel Sàmper li ha ofert un pacte per assolir l'alcaldia. Crec, sincerament, que la ciutat necessita un canvi, una gran sacsejada. I això passa per un PSC a l'oposició com a mínim durant els quatre anys vinents. Seria bo pels socialistes i per la mateixa ciutat.

A qualsevol preu?
Ni pensar-ho. Manquen espais de confiança, i ERC els ofereix, sense demanar res a canvi. Es poden aixecar. Si hem de ser generosos, ho serem, amb el que calgui i quan calgui. Ho dic ara ja. 

Sigui més concret, si us plau.
Anirem més enllà de les estratègies interessades. CiU i ERC difícilment sumaran els 14 regidors que sumen la majoria, tot i que m'agradaria. Per assolir el canvi ha d'aparèixer un nou actor. No serveix per a res dir: 'Jo faria regidor a...'

I quin és el tercer actor fonamental?
Terrassa en Comú. A Terrassa el canvi passa per un alcalde d'ERC, TeC o CiU. Si Esquerra queda com a segona força podem renunciar a assumir l'alcaldia i donar suport a Xavi Matilla o a Miquel Sàmper. No vol dir governar si formar part de l'equip de govern vol dir afavorir el canvi, votar el mateix un dia. I llavors, si s'escau, fer una oposició constructiva. Serem responsables, i el que deia, generosos. I ens agradaria que CiU i TeC tinguessin la mateixa predisponibilitat. 

Abans amb TeC que amb Ciutadans o el PP?
Amb Terrassa en Comú hi ha coincidències, i amb CiU, amb C's i els populars, cap. Les converses amb ells queden descartades.

I amb la CUP? 
Veig difícil que entrin, però m'agradaria.  
 

Resultats eleccions municipals 2011