El Moviment 30/03, que es va crear en suport al regidor, i la CUP han convocat manifestacions de suport a Coma Roura davant de tots els ajuntaments. A Terrassa, regidors de la CUP, ERC, MES i el PDECat han presidit la concentració, al costat de membres de l'ANC Terrassa. Entitats, partits sobiranistes i ciutadans a títol particular s'han sumat a la concentració, que s'ha desenvolupat sota la pancarta "Això va de democràcia" que ja va estar present en la manifestació de suport a Carme Forcadell, fa alguns dies.
Les concentracions en suport a Coma s'han multiplicat arreu de Catalunya. Centenars de persones han acudit a la crida i s'han aplegat davant els seus ajuntament per fer costat al regidor.
Una detenció pactada
Tal com ha enregistrat NacióDigital, la detenció s'ha fet al voltant d'un quart de 12 a prop de Correus de Vic, lloc on Coma havia pactat amb els Mossos per fer-la efectiva. Dos agents de paisà han acompanyat Coma fins al cotxe i, més tard, l'han lliurat a la Guardia Civil, que el traslladarà a Madrid.
Coma passarà a disposició judicial aquest dimecres a primera hora del matí per declarar a l'Audiència Nacional espanyola per un suposat delicte de sedició, segons han confirmat fonts del propi tribunal. Segons ha pogut saber aquest mitjà, les circumstàncies de la detenció del regidor han estat pactades entre la CUP i el Departament d'Interior.
Aquest matí, moments abans de ser detingut, Com ha escrit al seu compte de Twitter: "L'estat espanyol em deté. Aprofitem tot allò que ens uneix per plantar-li cara col·lectivament. Una abraçada a tots, de tot cor. Amor etern".
L'Estat espanyol em deté. Aprofitem tot allò que ens uneix per plantar-li cara col•lectivament. Una abraçada a tots, de tot cor. Amor etern
— Joan #EnsVolemVives (@joancomaroura) 27 de desembre de 2016
El primer càrrec públic investigat per sedició
L'Audiència Nacional espanyola va citar a declarar-lo el passat 24 d'octubre per un presumpte delicte d'incitació a la sedició. El jutge Ismael Moreno va atendre la petició del fiscal Vicente González Mota que veia "indicis de criminalitat" en el fet que Coma demanés desobeir les institucions espanyoles i la resolució del TC en un ple municipal del 2015 on es va debatre i aprovar una moció de suport a la declaració de ruptura del Parlament.
El ministeri públic considera que el regidor va fer unes declaracions que de "cap manera poden qualificar-se com espontànies o individuals". El fiscal també considera que aquests "pronunciaments" es van proferir de manera pública per una autoritat i que van tenir "un abast més enllà de les intencions".
Coma és el primer càrrec públic investigat (en l'anterior terminologia, "imputat") per incitar a la independència a Catalunya. S'enfronta a penes que podrien arribar als vuit anys de presó. L’acusació fa referència a algunes declaracions del regidor, el 9 de desembre, en el marc del debat sobre la moció de suport a la declaració de ruptura amb l’estat espanyol, aprovada al Parlament el 9 de novembre. Aquesta resolució va ser invalidada pel Tribunal Constitucional tan sols dos dies més tard, l’11 de novembre.
Aquesta és la primera vegada que el ministeri públic sol·licita que s'investigui un càrrec públic a l'Audiència per les seves declaracions a favor de la resolució de desconnexió del Parlament. Coma, en el ple municipal, va instar a la desobediència i a incomplir la resolució del Tribunal Constitucional.
A més de cridar a la desobediència a les resolucions del Tribunal Constitucional, el regidor va pronunciar-se a favor de la independència durant el ple municipal que per al fiscal "de cap manera poden qualificar-se com espontanis o individuals", i que compleixen els requisits del delicte de sedició. Un cop es va fer pública la investigació, a Vic va néixer un col·lectiu de suport a Coma, format per entitats i persones de diverses ideologies polítiques. El grup va organitzar una manifestació a la capital d'Osona que va reunir un miler de persones.