Què votarà l'alcalde de Terrassa a la consulta del 9-N?

El socialista afirma que "tot i tenir dubtes que s'arribi a fer" la seva resposta seria 'Sí' a la primera pregunta i 'No' a la segona

Publicat el 18 de desembre de 2013 a les 07:41
Jordi Ballart. Foto: Adrià Costa

L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha donat a conèixer la seva opinió sobre la pregunta del 9 de novembre de 2014 en una nova entrada al seu blog personal . El socialista egarenc afirma primer de tot que "des del dijous a migdia (quan es va fer oficial la data de la consulta) hi he pensat molt. I encara vull donar-hi més voltes, com crec que hem de fer tots i totes. Però és inevitable: la realitat, la història, ens convoquen. Tard o d’hora arribarà l’hora de respondre a la gran pregunta sobre l’encaix de Catalunya amb Espanya".

Ballart torna a repetir que "el moment històric exigeix que el poble català s'expressi legalment, de forma acordada, en un referèndum (...) Preferiria que fos un referèndum vinculant i no consultiu" però afegeix que "el nostre sistema polític té massa por de la decisió lliure i democràtica del poble, hi posa massa filtres". L'alcalde de Terrassa afirma que "a mi no em fa por la decisió de la ciutadania, al contrari. L'acceptaré sense reserves, sempre que sigui clara, que es faci dintre de la llei, que no hi hagi trampes ocultes, que el procés sigui net i transparent".

El socialista repeteix que "vull una Espanya federal, una Catalunya sobirana dintre d’una Espanya federal i d’una Europa unida i federada/confederada de veritat. Per difícil que sigui convèncer els grans partits espanyols de les virtuts del federalisme, crec que aquest és el camí. Però per damunt de les meves opinions i idees, sempre, per damunt de les que defensa el meu partit, hi ha la voluntat majoritària del poble". No obstant, Ballart matisa "ens podríem estalviar l’etapa de confusió i de falses expectatives que estem encetant. Trobo envejable tant la resposta política del Govern britànic envers el referèndum escocès com la pregunta, claríssima, que el govern escocès plantejarà. No hi ha res que impedexi fer les coses d’aquesta manera al nostre país. Bé, sí que hi ha obstacles, però no legals: la reiterada i obstinada incapacitat dels governs Mas i Rajoy de fer les coses ben fetes, d’asseure’s a dialogar i de pactar la consulta a Catalunya".

"La llei no ha d'impedir-ho"
En el seu blog, Jordi Ballart exposa diverses qüestions que el preocupen com "Qui en pagarà les conseqüències? Les pagarem tots i totes, perquè ens empenyen cap a la confusió i la frustració. Què passarà si guanya el Sí a la primera i el No a la segona pregunta? Si es vota No a la primera i No a la segona, és un vot nul? Per què no s’han inclòs clarament els diferents models d’estat possibles? Què passarà si el 9 de novembre del 2014 no es pot fer la consulta de forma legal?". 

Davant què contestaria en la consulta, Ballart es mulla i explica: "Tinc molts dubtes de què s’arribi a fer realment, però he fet l’exercici de plantejar-me la doble pregunta. Responc a partir de les dades que ara tenim, amb tots els dubtes i incerteses que he esmentat… Jo respondria Sí i No. Sí a la primera i No a la segona".

Per altra banda, a més de les meves reflexions com a ciutadà i com a polític, Ballart manifesta que es planteja "què és el que he de fer com a alcalde. Ho tinc clar, no pot ser d’una altra manera: he de fer complir les lleis i això és el que faré, sempre" i afegeix "no faré mai res contra la llibertat d’expressió, contra el dret dels ciutadans i ciutadanes a expressar-se i a decidir (en eleccions, referèndums, consultes o el que sigui) el que democràticament vulguin. Però dintre de la llei, perquè estic profundament convençut que la llei no ha d’impedir això i que la política està obligada a facilitar-ho".

Per últim, Ballart demana "serenitat, respecte i diàleg per afrontar un període que pot plantejar importants tensions polítiques i socials a Catalunya i Espanya" i acaba "M’esforçaré, dintre de les meves possibilitats i obligacions, a què sigui així: que decidim lliurement, pacíficament, serenament, el que volem per al futur. No concebeixo la democràcia, la llibertat, el catalanisme ni el socialisme d’una altra manera".