Rull adverteix que el Centre d'Atenció a Persones Disminuïdes "frega el col·lapse"

La Comissió de Benestar del Parlament de Catalunya ha aprovat una proposta de resolució de CiU per tal d’adoptar mesures per solucionar el problema

Publicat el 16 de març de 2010 a les 21:29
La Comissió de Benestar del Parlament de Catalunya ha aprovat una proposta de resolució de CiU per tal d’adoptar mesures per a afrontar la situació de col·lapse del centre d’atenció a persones disminuïdes (CAD) de Terrassa. Josep Rull, diputat de CiU, ha estat l’encarregat de defensar aquesta iniciativa que s’ha aprovat després d’incorporar una esmena del Tripartit i que exposa, textualment: “El Parlament de Catalunya insta el Govern a continuar treballant per afrontar les necessitats del Centre d’Atenció a Persones Disminuïdes de Terrassa i a prendre les mesures pertinents per tal de reduir el temps d’espera”.

Rull ha advertit que en aquests moments el CAD de Terrassa “torna a fregar la situació de col·lapse i s’estan produint llistes d’espera que van dels vuit mesos a un any per donar una hora de visita, a fi d’obtenir una valoració mèdica, acreditativa del grau de disminució que hom pateix”. Cal tenir en compte que aquest CAD, l’oficina del qual es troba ubicada al carrer de Prat de la Riba, té encomanades les tasques de valoració i qualificació del grau de la disminució, eme­sos pels equips multiprofessionals de valoració i orienta­ció. Aquests procediments tenen una importància vital quant al desplegament de subsegüents prestacions pú­bliques relacionades amb el col·lectiu de persones amb discapacitat.

“Tot el circuït d’atenció depèn de la valoració prèvia que es dugui a terme” ha remarcat Rull. Des de l’ob­tenció de places d’aparcament reservades, fins al cobra­ment d’una pensió no contributiva d’invalidesa, passant per les ajudes tècniques necessàries (cadires de rodes, transport especial, etc.) o l’obtenció de determinades bonificacions en l’Impost de donacions i successions, depenen de la valoració que s’hagi dut a terme en el marc de CAD.

“Aquest funcionament no adequat de l’Administració Pública posa un contingent molt important de persones amb discapacitat en una situació de desemparament absolut” ha explicat Rull.

De fet, la situació descrita ja va ser denunciada per l’Ajun­tament de Terrassa el novembre de 2006, el qual per mitjà d’una resolució demanava al Govern «posar en funcionament, de manera prioritària, la primera fase prevista d’implantació dels nous equips, per tal que es compleixi la resolució dels expedients de valoració en un període màxim de tres mesos i superar, d’aquesta manera, l’actual situació de col·lapse del Centre d’Aten­ció a Persones Disminuïdes de Terrassa (CAD)».

“Però es constata que després de dos anys i mig la situació no ha millorat”. És per això que Rull ha exigit “un increment de mitjans materials i humans, a banda d’una modificació estructural en els sistemes d’acreditació dels nivells de discapacitat que actualment gestiona el CAD”.