
Miquel Sàmper és el candidat a l'alcaldia de Terrassa per CiU Foto: Lluïsa Tarrida
Afirma que encara no se sap quines seran les persones que l'acompanyaran a la llista de CiU per a les eleccions municipals del mes de maig, tot i que avança que "seria una falta de respecte cap a la feina feta aquests quatre anys pels regidors que cap d'ells repetís, però sí que hi haurà canvis i incorporacions". Per contra, Miquel Sàmper sí que té clar quin ha de ser el programa electoral. I així l'ha donat a conèixer aquest dijous en un acte en què ha volgut posar sobre la taula els seus 10 compromisos amb la ciutat si surt escollit batlle de Terrassa. Deu punts clau que volen representar "un electroxoc a una ciutat que es troba adormida".
En els dos primers llocs, la creació d'ocupació i les oportunitats de negoci. "Hem de reindustrialitzar la ciutat i reactivar el comerç per tal de crear llocs de treball. L'atur és la principal preocupació dels terrassencs, sobretot entre el jovent, i cal posar-hi solucions". Com? Sàmper considera que s'ha d'aprofitar el "caràcter innovador, les bones comunicacions amb la capital, el fet de ser territori frontissa entre l'àrea metropolitana i la Catalunya interior, i les infraestructures que té Terrassa" però sobretot "facilitant la instal·lació de les empreses a la nostra ciutat. No rebutjant indústries ni tradicionals ni emergents i desenvolupant els polígons industrials que tenim, com Can Guitart", afirma. Entre les reclamacions que considera clau n'hi ha una que sobresurt: "que s'acabi el IV Cinturó, per l'altíssima repercussió econòmica positiva que revertiria sobre el territori. Ens cal un alcalde que realment es cregui que aquesta és una prioritat".
En tercera posició, hi ha la qualitat democràtica. El convergent creu que l'Ajuntament ha de tenir "parets de vidre. S'ha d'obrir el Consistori de bat a bat i que la gent pugui saber què s'hi fa i com es fa. Com també fer una crida a la ciutadania perquè participi en les qüestions rellevants de ciutat". Sàmper també deixa clar que si assoleix l'alcaldia demanarà "una auditoria a fons de tot l'Ajuntament: subvencions, deute, contractacions, personal...".
Desnonaments i neteja
La qualitat de vida i els drets civils són també dos dels pals de paller del programa electoral de CiU a Terrassa. Assegurar la igualtat d'oportunitats i la no discriminació per qüestions de gènere, orientació sexual, raça o religió és una de les seves prioritats. "Crearem una oficina de Drets Civils amb l'ajuda de la sindicatura de Greuges i del Col·legi d'Advocats" afirma. D'altra banda, també considera clau fer "de l'eix social el criteri vertebrador del programa, per això caldrà adaptar els serveis socials per arribar a més gent i fer-ho amb major qualitat" posant especial atenció "als ajuts d'urgència relacionats amb desnonaments, sobretot si afecten menors".
La cultura i l'esport també entren dins del paquet dels compromisos convergents. Potenciant les relacions entre les entitats, fent-los font de generació de riquesa i sense oblidar la seva funció social com a cohesionadors de la comunitat.
En el punt vuitè hi apareix la ciutat. Una ciutat "neta i cívica". CiU afirma que la "ciutat bruteja però no només per accions d'incivisme sinó també per falta de manteniment i per la manca d'una bona gestió de l'espai públic". Per posar-hi remei diuen que crearan la figura del "Supervisor de Qualitat", un professional que es dediqui a passejar-se pels barris detectant les mancances, actes incívics, trencament de mobiliari urbà... que afectin cada zona. Seria una persona que fes "d'enllaç" entre els ciutadans i l'Ajuntament alhora de comunicar problemes relacionats amb la neteja i l'espai públic. Així mateix en aquest apartat també aposten per fer un protocol de seguiment i control de pràctiques en la construcció.
Finalment, els dos darrers punts estan centrats en la cura de l'entorn -en el sentit de protecció de la qualitat de l'aire i de reducció de la contaminació acústica i de lluita contra el canvi climàtic- i de país. En aquest últim, Sàmper subratlla que "des del respecte total, cal defensar el dret a decidir i el projecte de país que la gent decideixi. També cal potenciar el respecte cap a la llengua i la cultura catalana sempre, és clar, des de les polítiques d'integració".