Terrassa, mobilitzada

Més terrassencs i terrassenques han anat a les urnes, sobretot abans de dinar i a partir de les sis de la tarda. Al matí s'han vist pocs joves, la dinàmica ha canviat a darrera hora

Publicat el 29 de novembre de 2010 a les 21:58
A les nou del matí cau un sol esplèndid que es nega a ser la coartada d’una baixa participació. El personal de l’Administració, els convocats a les meses i els apoderats i apoderades van ben abrigats, el fred no perdona. Des del moment en què s’obren les portes, als col·legis del centre, el degoteig de votants és continu. Families preparades per marxar d’excursió i gent gran, eterns matiners, han sigut els primers a acudir a la cita electoral.

Dels polític terrassencs, el més matiner ha estat Josep Rull (CiU), i ho ha fet al CEIP Lanaspa. Gabriel Turmo (PP), cap de l’oposició, ha passat pel col·legi del carrer Pantà a les deu del matí, ben puntual. Isaac Albert (ERC) i Carme Labòria (PSC) han acudit al mateix col·legi, però en un moment de plena afluència, cap a les 12 del migdia. L’alcalde, Pere Navarro, ha votat al nou centre cívic del Vapor Gran, cap a les onze del matí. i tot i que no hi havia gaire gent, la petitíssima sala on s’han situat les taules resultava claustrofòbica per als assistents, que no podien evitar molestar-se els uns als altres per poder passar.

El Centre, centre
Tots els líders polítics de la ciutat (del PSC a Ciutadans, passant per ICV) han votat al centre. La participació en aquest barri ha estat del 71, 25%, la més alta de tot Terrassa. Per desgràcia, la vida política de la ciutat segueix concentrant-se al centre de la ciutat, i és més difícil arribar als barris. Can Tusell registra la participació més baixa amb un 41,15%, tot i que, segons l’administradora, “hi ha gent que s’ha acostat perquè estrenem centre cívic i encara no l’havien vist”. Ni tan sols el ‘turisme electoral’ ha fet pujar la participació. Altres col·legis que s’estrenaven eren el CEIP L’Enxaneta, a Sant Pere Nord, i el del Vapor Gran. Tant en aquests casos com en els col·legis amb més tradició, la infraestructura ha funcionat gairebé al mil·límetre, i s’han constituït sense incidents les 236 meses. A l’Enxaneta, l’administrador afirma: “se’ns ha presentat un interventor a dos quarts de dotze del migdia”. És una de les poques incidències remarcables d’una jornada electoral sense massa problemes.

Controlar la democràcia
Per tal de garantir el correcte funcionament democràtic dels col·legis, els partits disposen de les figures d’interventor/a i apoderat/da, que poden intervenir en cas de frau o de mal funcionament (si falten butlletes d’algun partit, per exemple). S’ha percebut una gran presència d’interventors de Convergència i Unió a tots els col·legis, i coincideixen a remarcar el civisme de l’electorat i el bon funcionament de la jornada.

Només entre Reagrupament (R.cat) i Solidaritat Catalana per la Independència (SI) s’ha detectat algun frec a frec. “Per llei, les butlletes han d’estar col·locades per ordre d’inscripció al registre”, assegurava un apoderat de SI: “ens les hem trobat en una cantonada, mig amagades”. Alhora, a Reagrupament afirmaven “hem hagut de col·locar les nostres butlletes dins les cabines de vot secret, perquè no hi eren”, situació compartida per diversos partits, sobretot els més petits. Però afegeix: “A Terrassa hi ha bona relació entre SI i R.Cat, a d’altres municipis hi ha hagut problemes”.

Els apoderats d’ERC i ICV confraternitzaven de bon matí en un col·legi del centre, entre bromes. L’homòleg del PSC ha passat pel costat mirant de reüll, potser renegant del tripartit.

L’edat del vot
La gent gran és sovint la més matinera. “Espero que guanyin els meus”, deia una senyora de 90 anys acompanyada del seu nebot. Una esperança compartida, malgrat l’objectiu no ho sigui. A les deu del matí, els únics joves que havien trepitjat els col·legis eren els membres de les joventuts que exercien, probablement per primer cop, com a interventors. A Can Tusell, l’administradora es planyia a primera hora de la tarda: “ha vingut molt poca gent jove”. A la tarda s’han començat a veure joves a les meses, en uns comicis que superen en participació els de 2006 i que són l’aperitiu per a les municipals del maig vinent.