Terrassa renovarà 29.000 fanals amb llums LED per reduir el consum i la contaminació

Es preveu estalviar un 80% en la factura de la llum i 4.860 tones de CO2 cada any | Una vuitantena d'edificis municipals, com totes les escoles, canviaran la il·luminació interior | Els canvis s'enllestiran durant el proper any

Publicat el 27 de febrer de 2017 a les 10:30
Actualitzat el 28 de febrer de 2017 a les 18:55
Dijous passat, el ple municipal de Terrassa va aprovar una nova adjudicació del contracte de serveis de gestió energètica de l'enllumenat públic, il·luminació interior i renovables a l'empresa Sociedad Española de Construcciones Eléctricas (SECE).

L'Ajuntament preveu que la nova adjudicació permeti reduir les emissions de diòxid de carboni en 4.860 tones anuals, gràcies al finançament i renovació de la tecnologia elèctrica i lumínica de la ciutat.

La nnova contractació forma part de l'estratègia Smart Cities i del projecte Terrassa Energia Intel·ligent (TEI), que té com a objectiu reduir el consum energètic amb la millora i el manteniment de les instal·lacions d'enllumenat públic, la renovació de la il·luminació interior i la implementació d'energies renovables que, en conjunt, permetran reduir les emissions de CO2.

La contractació adjudicada aquest dijous inclou la instal·lació de tecnologia LED monitoritzada a la ciutat, garantint una millor qualitat de llum, més uniformització, més intensitat, menor consum i màxima sostenibilitat. En tota la ciutat se substituiran i instal·laran 28.799 punts de llum, i també facilitarà el manteniment de l'enllumenat.

A més, 82 equipaments municipals també renovaran tota la il·luminació interior amb la mateixa tecnologia. Això inclou centres educatius (incloent totes les escoles de primària), administratius, culturals, esportius i socials. També s'implantarà un sistema que monitoritzarà el consum real d'electricitat per adaptar la potència contractada a la necessària, i així estalviar en la facturació.

D'altra banda, a 13 centres d'alt consum energètic i amb característiques específiques d'horari d'ús i coberta es farà la implantació d'energies renovables i fotovoltaiques. Seran cinc escoles: Ponent, Isaac Peral, Ramon y Cajal, Sant Llorenç i El Vallès, i set edificis municipals: la Biblioteca Central, els Serveis Centrals de l'Ajuntament, els edificis municipals del carrer del Pantà i de les Glòries Catalanes, els teatres Principal i Alegria i la Funerària.

Per últim, tota aquesta renovació també permetrà que s'instal·li la fibra òptica a 95 edificis municipals i a 40 nous quadres d'enllumenat públic, que permetran estendre la xarxa informàtica municipal i construir una infraestructura que prepararà la ciutat per l'Internet de les coses.

El TEI es va començar a executar amb la renovació de la flota municipal d'autobusos urbans, amb la compra de 6 autobusos híbrids fa un any i que entraran en servei aquesta primavera. La inversió prevista de l'empresa adjudicatària, només en l'enllumenat públic, serà de 13,4 milions d'euros, que suposarà un estalvi anual de 13.055 MWh i de 4.312 tones de CO2.

Tot i això, el projecte comporta una inversió de 14,5 milions d'euros a la ciutat, que repercutirà en un estalvi de la factura energètica de 1,49 milions d'euros anuals. La reducció d'emissions serà de 5.161 tones de CO2 anuals, molt per sobre dels objectius marcats.

Un contracte innovador sense cost pel municipi

L'adjudicació s'ha fet amb un contracte molt innovador. El finançament de la inversió es farà a partir de l'estalvi que hi haurà en la factura elèctrica. De cada 10 euros que l'Ajuntament pagava, ara se'n pagaran només dos a l'operadora energètica i 8 a l'empresa que fa la inversió. Això sí, hi ha un control de qualitat, ja que es vincula el pagament al compliment dels requisits.

L'empresa SECE ha guanyat la licitació per davant de set empreses, i el contracte és de 15 anys, emmarcat en el Fons Europeu d'Energia Eficient que va començar el 2014 amb una auditoria de diagnosi de la xarxa elèctrica i els equipaments.

Durant el 2017 i el primer trimestre del 2018 s'estudiaran els paràmetres d'estalvi i es portaran a termes les obres necessàries. Després, durant la resta dels 14 anys de contracte, s'implementarà el sistema de gestió energètica, el manteniment i les accions de millora que calguin.

El projecte TEI es desenvolupa en el marc del Pla Director Smart City de Terrassa 2015-2020. L'evolució de la tecnologia com a element important pel funcionament de les ciutats va fer que Terrassa veiés la necessitat d'elaborar una estratègia en els àmbits del capital humà, el medi ambient, l'economia, la mobilitat i la governança. D'aquesta manera es busca evolucionar el funcionament de la ciutat tradicional cap a una ciutat intel·ligent, salvaguardant el model de ciutat i la qualitat de vida.