Terrassa vol avançar set anys la transformació de la ciutat amb els Next Generation

La ciutat ha presentat 58 projectes de mobilitat per un import de 17 milions d'euros

Publicat el 05 d’octubre de 2021 a les 19:00
Actualitzat el 05 d’octubre de 2021 a les 19:15
Terrassa aspira a transformar la seva mobilitat de manera radical en els pròxims dos anys. L'Ajuntament ha presentat fins a 58 projectes al ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per rebre part dels fons europeus Next Generation. En total, la ciutat podria arribar a invertir 17 milions d'euros en actuacions de millora de l'accessibilitat als districtes, la gestió intel·ligent i sostenible del trànsit i la mobilitat, així com en la posada en marxa de la Zona de Baixes Emissions o l'adquisició d'un autobús elèctric. En una roda de premsa, aquest dimarts al matí, la tinenta d’alcalde de Territori i regidora de Mobilitat, Lluïsa Melgares, juntament amb el tinent d’alcalde de Serveis Generals i Govern Obert, Isaac Albert, han expressat que aquesta "és una oportunitat que la ciutat no pot deixar escapar".

En aquest sentit Melgares ha dit que aproximadament aspiren a rebre la mateixa quantitat que l'Ajuntament té pressupostada per les inversions del 2022 "però exclusivament a temes de mobilitat". Per la seva banda, Albert ha exposat que si els atorguen els projectes presentats "Terrassa podria avançar entre sis i vuit anys la transformació de la ciutat". Seria un "salt qualitatiu i quantitatiu", especialment durant l'any 2023 quan s'executaran els projectes. 

[h3]Zona de Baixes Emissions[/h3]
L'any 2023 Terrassa haurà de tenir una Zona de Baixes Emissions (ZBE), d'acord amb la legislació actual per tal de reduir la circulació de vehicles contaminants pel centre de la ciutat. Un canvi en la manera de moure's que Melgares vol fer "amb criteris unitaris" a totes les ciutats de l'arc metropolità que es veuen afectades. Entre els projectes que s'inclouen a la implantació de la ZBE hi ha la instal·lació de càmeres de control amb lectura de matrícula, les senyalitzacions pertinents o la implantació de vuit panells de missatge variable led per informar en temps real de l'estat de la qualitat de l'aire, de les restriccions de la circulació per situacions ambientals o de seguretat.

També s'han presentat projectes per crear un nou Park & Ride a l’estació de Renfe Terrassa Est i un segon Park & Ride a l’estació de FGC de Les Fonts amb l'objectiu promoure l'intermodalitat en el transport. El govern local també considera pertinent millorar la gestió de la zona blava amb parquímetres intel·ligents amb lectura de matrícula. 
 

Lluïsa Melgares i Isaac Albert durant la roda de premsa sobre els fons Next Generation. Foto: Aj. Terrassa


[h3]Accessibilitat i digitalització[/h3]
Dins del paquet de projectes també destaquen els relacionats en millorar l'acessibilitat a la ciutat i la digitalització dels serveis de transport públic. En aquest sentit, es busca prioritzar el transport col·lectiu i sostenible de manera que s'inclouria un autobús 100% elèctric com a prova pilot a la ciutat. 

Es millorarien fins a 40 interseccions de la ciutat, s'ampliarien voreres a diferents districtes i es farien nous carrils bici o alguns carrers com el passeig Egara serien de prioritat invertida per a vianants. La proposta de carrils bici i de vehicles de mobilitat personal afectaria als carrers de Colom, Miquel Vives, Ample (barri de Sant Pere), Amposta, avinguda de Lacetània, avinguda de Béjar, avinguda del Vallés -entre avinguda Béjar i Font i Sagué-, avinguda de Josep Tarradellas (carril bus-bici) i rambleta del Pare Alegre.

També s'instal·larien quatre radars de control no sancionadors per tenir informació en tot moment del trànsit rodat a la ciutat i es renovarien les marquesines amb pantalles digitals per conèixer en temps real la geolocalitzaciódels autobusos. Un dels projectes que Melgares ha avançat és l'ascensor entre la carretera de Rellinars i la Ronda Ponent per facilitar la mobilitat d'aquest barri. "La digitalització és una oportunitat perquè són eines molt cares i són necessàries", ha asseverat Melgares. 

D'aquesta manera, dels 17 milions d'euros que costarien tots els projectes, 13 provindrien dels fons Next Generation, l'Ajuntament faria una aportació de 4 milions i 100.000 euros més serien d'una subvenció de la Diputació de Barcelona. No obstant això, a banda dels projectes de mobilitat, el Consistori també s'ha presentat a la convocatòria dels fons europeus per tirar endavant el projecte turístic Vapor.0 (6,7 milions), la millora dels mercats municipals (2 milions) i també hi ha previst presentar el projecte per la transformació digital de les adminsitracions locals, quan s'obri la convocatòria. En total l'Ajuntament ha presentat projectes a les diferents convocatòries per import de
26,5 milions d’euros.

[noticia]79004[/noticia]
[noticia]78406[/noticia]