Una nova línia de bus portarà per primera vegada els estudiants del Berguedà a la UAB

Els alumnes universitaris que es traslladen a la UVic també comptaran amb sortides adaptades a les freqüències de les classes a partir del 12 de setembre

Publicat el 12 de juliol de 2019 a les 14:00
Els estudiants universitaris del Berguedà gaudiran de novetats importants en servei de transport públic a partir del pròxim 12 de setembre. El Consell Comarcal del Berguedà i la Generalitat han anunciat aquest divendres que s'obrirà una nova línia de bus que connectarà la comarca amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i s'ampliarà la línia existent cap a la capital d'Osona per ajustar-la als horaris de docència de la Universitat de Vic (UVic).

També s'enfortirà la línia de transport públic que permet arribar als joves a l'Institut de Bagà, coincidint amb el fet que aquest proper curs s'hi començarà a impartir el Cicle Formatiu de Grau Superior d'Ensenyament i Animació Sociesportiva, que complementa el Grau Mitjà de Conducció d’Activitats Fisicoesportives en el Medi Natural que ja s'oferia en l'actualitat. 

El secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, acompanyat del president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, i del vicepresident de l'ens i conseller de Transports, Abel García, ha presentat en roda de premsa aquestes noves millores en el transport públic de la comarca. La nova línia de transport a la UAB unirà diàriament Berga amb el centre universitari ubicat entre Cerdanyola del Vallès i Bellaterra fent parades a la resta de municipis del Berguedà i a Navàs, Balsareny i Sallent (Bages). Segons ha explicat Gavín, el preu serà el de la tarifa integrada disponible a la comarca des de 2017. Isidre Gavín ha destacat que la nova línia adaptarà els horaris a les entrades i sortides dels alumnes de classe. L'arribada al campus serà a les 8 del matí i hi haurà tornades a dos quarts de 3 i a les 7 de la tarda. 

Pel que fa a la UVic, també s'han adaptat els horaris de la línia que va de Berga a Vic, passant per Prats de Lluçanès, coincidint amb les entrades i sortides de les aules. Hi haurà un bus que arribarà al campus a tres quarts de 8 del matí i servei de tornada a les 12 del migdia, a les 3 de la tarda i a les 7 del vespre.

L'objectiu és que els joves tinguin l'opció d'anar i tornar cada dia dels centres universitaris, a diferència del que passava fins ara. Per exemple, els joves que estudien a la UAB no hi tenien connexió directa amb transport públic. Les opcions eren baixar en autobús a Barcelona i enfilar amb Renfe rodalies o Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) cap a la universitat, o bé agafar el tren a Manresa. 
 
Millora a les línies de l'Alt Berguedà

El president comarcal Josep Lara ha explicat que s'afegirà també un nou horari de servei a la línia que connecta Berga amb la Pobla de Lillet. "Hi ha un autobús que surt de Berga a les 2 de la tarda però després no n'hi ha cap altre fins a les 7 de la tarda. Hem rebut demandes al respecte i hem estudiat el cas. De manera que hem incorporat un nou servei que sortirà a les 5 de la tarda de Berga i facilitarà als usuaris tornar a casa abans si han d'anar al metge o fer gestions i no poden arribar a agafar el transport de les 2 de la tarda", ha afirmat Lara. 

El vicepresident i conseller de Transports, Abel García, també ha avançat que s'ampliarà la línia de transport a la demanda de la zona de les Valls del Pedraforca. "La idea és que hi hagi més freqüència en aquest transport entre Tuixén, Saldes i Vallcebre, que connecta amb la línia regular de Guardiola de Berguedà, per facilitar la mobilitat als veïns i també als turistes del cap de setmana", ha exposat. "Acabarem de treballar-ho segons les possibilitats de la línia regular", ha afegit Abel García. 

Les millores en el transport públic, presentades conjuntament pel Consell Comarcal del Berguedà i el Departament de Territori i Sostenibilitat, busquen satisfer una demanda que va a l'alça. I és que el servei de transport públic al Berguedà ha crescut un 31,5% els darrers tres anys, passant dels 185.000 usuaris als 237.000 usuaris. La integració tarifària i les ampliacions d'horaris i línies, així com una millor implantació comarcal del transport a la demanda són, segons els responsables polítics, els principals motius d'aquest creixement. 

Pendent d'ampliació