Una nova pròrroga del servei amb Mina d'Aigües de Terrassa serà «inevitable»

El tinent d'alcalde i portaveu del PSC, Alfredo Vega, afirma que l'Ajuntament de Terrassa necessitarà alguns mesos més per enllestir el procés per establir un nou model de gestió

Publicat el 21 de febrer de 2017 a les 17:45
L'Ajuntament de Terrassa continua el seu camí cap a un nou model de gestió de l'aigua. Malgrat això, encara queda com a mínim prop d'un any perquè el canvi sigui efectiu. El tinent d'alcalde i portaveu del grup municipal del PSC, Alfredo Vega, ha reconegut que "inevitablement hi haurà alguna altra pròrroga" en la prestació del servei per part de l'empresa privada Mina Pública d'Aigües de Terrassa SA.

Actualment, Mina gestiona el servei en base a una pròrroga forçosa de sis mesos, fins al 9 de juny de 2017, aprovada pel ple municipal. La concessió de 75 anys va finalitzar el passat 9 de desembre. Durant el període de pròrroga, l'Ajuntament de Terrassa ha d'establir les bases del nou model de gestió. Encara no està decidida la municipalització del servei, tot i que 19 dels 27 regidors egarencs aposten per la gestió directa de l'aigua.

Segons Alfredo Vega, una nova pròrroga més enllà de l'estiu serà inevitable, ja que l'Ajuntament de Terrassa ha de realitzar tot un seguit de tràmits fins a la implementació del nou model i mentrestant el servei d'abastament d'aigua a la ciutat ha de continuar funcionant. Segons el portaveu del govern local, des de Mina "estan obligats a oferir el servei si hi ha una nova pròrroga", i desmenteix que sigui "improrrogable" com apunten algunes veus. Aquesta pròrroga seria, com a mínim, de sis mesos més. És a dir, el més probable és que fins al 2018 no hi haurà un canvi tangible en la gestió de l'aigua a Terrassa.

"Atac" de Mina als pressupostos municipals

El ple municipal que se celebrarà aquest dijous a Terrassa desestimarà un seguit d'al·legacions que Mina ha fet als pressupostos municipals del 2017. Així, l'Ajuntament continua pel dret amb el seu full de ruta i farà cas omís del que Vega considera "un atac" al rigor i a la solvència de l'Ajuntament.

El portaveu socialista explica que les al·legacions de Mina apunten un incompliment de llei d'estabilitat pressupostària, la manca d'una partida per a la creació d'una empresa municipal per gestionar l'aigua o la manca d'una altra partida per a la indemnització a Mina pels béns reversibles no amortitzats. Segons Vega, es tracta de qüestions que l'equip de govern ja té en compte. "Es desestimen perquè no tenen lloc", diu el regidor.

En el cas de la partida per a la creació d'una empresa municipal, no es reflecteix al pressupost perquè encara no està presa la decisió d'aposta per la gestió directa, tot i que sí hi ha voluntat política de municipalitzar el servei. Primer, calen uns informes que avalin l'eficiència del servei, segons el tinent d'alcalde. En el cas de les indemnitzacions, recorda que hi ha un fons dotat amb més de tres milions d'euros per a la reversió dels béns. I pel que fa a un possible incompliment legal, Vega sentencia que els pressupostos compten amb el vist-i-plau dels serveis financers i de l'interventor municipal. "El que no està fet és perquè no toca", diu Vega, que posa per bandera el "rigor pressupostari" i la prudència. "Seria imprudent posar una partida per crear una empresa perquè no ho ha aprovat el ple", afirma.

Alfredo Vega també creu que la inversió per crear una empresa municipal que gestioni el servei d'abastament d'aigua a Terrassa serà mínima, ja que el servei funcionaria, diu, com ha vingut fet fins ara, nodrint-se de les tarifes. El tinent d'alcalde recorda que Mina és una empresa "amb benefici" i que, oferint el mateix servei, "una empresa municipal no ha de tenir pèrdues".

El procés de municipalització de l'aigua es troba encara en fase embrionària, amb el debat sobre quin és el millor model a escollir. Tot i això, la voluntat política majoritària és municipalitzar el servei. El govern municipal espera els informes que justifiquin la posició que ja han decidit PSC, Terrassa en Comú, ERC-MES i CUP. El PDECat, soci de govern dels socialistes, ha reiterat que si els informes diuen que la gestió directa és el millor model, no hi posarà inconvenient. Només el PP i Ciutadans es mostren distants a aquesta opció. En paral·lel a les decisions polítiques, la judicialització del procés dictarà com finalitzen les relacions ja desgastades entre l'Ajuntament de Terrassa i Mina Pública d'Aigües de Terrassa SA.