
Paral·lelament a la constitució del Pacte Nacional pel Dret a Decidir a la sala de grups del Parlament de Catalunya compareixia el president del Consell Nacional per a la Transició Nacional, el terrassenc Carles Viver i Pi-Sunyer, per explicar als diputats les cinc vies que, segons el seu parer, permetrien celebrar la consulta sobiranista dins l'actual marc constitucional.
La compareixença Viver i Pi-Sunyer davant els grups de la Comissió d'Afers Institucionals ha estat pràctica, tècnica i equilibrant l'opinió amb la constatació. De fet, Viver i Pi-Sunyer ha confessat, no sense recança, el que creu que evidencien els fets i que un cop encetat el procés no hi ha marxa enrere.
"Després d'haver-ho intentat, fins i tot, des del Tribunal Constitucional, he d'admetre que l'encaix entre Catalunya i Espanya és impossible i cal buscar vies alternatives", ha sentenciat. Tota una declaració política de qui a finals de juliol lliurarà al President de la Generalitat, Artur Mas, l'informe del Consell que presideix per tal de celebrar la consulta amb les màximes garanties jurídiques.
Viver i Pi-Sunyer ha insistit en la necessitat de "voluntat política" per interpretar que l'actual marc normatiu permet una consulta sobiranista. Fins i tot, ha esperonat la seva celebració perquè "els catalans han de veure que, com a mínim, s'ha intentat".
Pel també director de l'Institut d'Estudis Autonòmics, "cal veure si s'utilitza el dret per frenar les reivindicacions o per canalitzar-les, perquè en cas contrari ho fan a través de la via del fets". Una via que Viver i Pi-Sunyer no recomana però "constata que la història està plena d'exemples que s'ha utilitzat la via del fet". "Cal intentar però el mecanisme jurídic i dins l'estat de dret", ha apuntat. Ara bé, quan el diputat de la CUP, David Fernàndez, li ha preguntat per les "vies de fet", Viver i Pi-Sunyer ha contestat amb certa ironia: "No parlaré sense presència del meu advocat".