
Sirvent, Matilla i Caballero presentant el seu posicionament sobre la concessió de l'aigua Foto: TeC
Aquest dijous, els grups de TeC, ERC-MES i CUP han explicat en un acte en comú el seu posicionament respecte un dels "assumptes més importants" en la governabilitat de Terrassa. Es tracta de la concessió de la gestió del subministrament d'aigua a l'empresa privada Mina d'Aigües de Terrassa que finalitza a finals del proper any 2016.
Més enllà de quin és el millor model de gestió: públic o indirecte, Terrassa en Comú, ERC-MES i CUP veuen "imprescindible tancar d'una manera adequada la concessió actual", i per ells, això significa que "l'Ajuntament, en tant que titular del servei, "a la finalització de la concessió ha de disposar de tota la informació vinculada al servei i ha de tenir la garantia de la reversió de tots aquells béns afectes al servei" perquè "només d'aquesta manera es pot garantir que l'elecció del model de gestió pugui realitzar-se amb coneixement de totes les circumstàncies i, per tant, sense condicionants que impedeixin deliberar i decidir de manera lliure l'opció més adequada".
"Situació d'abandonament i desconeixement"
No obstant, en aquests moments, a un any vista de la finalització de la concessió, tal i com ha informat el Comissionat de l'aigua Joan Gaya, l'Ajuntament "no disposa de tota la informació necessària" per poder obrir el procés de reflexió respecte el model de gestió futur. "Hem denunciar la deixadesa de l'actual govern i dels diversos governs anteriors del PSC que ens ha conduït a una situació d'abandonament i desconeixement respecte el funcionament del servei. Si es produeix una pròrroga del servei, serà la confirmació que el govern no ha fet els deures. Per falta de capacitat. O per falta de voluntat", sentencien.
TeC, CUP i ERC-MES manifesten que des de l'inici del mandat s'ha practicat "una clara i evident estratègia de la dilació, és a dir, deixar passar el temps sense prendre decisions per tal de que els possibles escenaris es redueixin" i ho argumenten, "el comissionat no s'incorpora fins al mes d'octubre, tot i que TeC ja havia proposat al senyor Gaya a mitjans de juliol. Encara no estan constituïts els espais de participació que han de garantir la transparència i participació de la ciutadania. I tampoc no es disposa de la informació necessària per a gestionar el procés".
Tot plegat, al seu parer, contrasta amb el "compromís" del PSC de realitzar una consulta ciutadana per decidir el futur model i constata que "no existeix la voluntat real de poder efectuar-la amb totes les garanties democràtiques".
TeC, ERC-MES i CUP afirmen que el que està fent el govern del PSC i CIU "no és defensar els interessos de tota la ciutadania de Terrassa sinó el d'una empresa privada, Mina" i li retreuen que ara és el moment de tenir "clares les prioritats de la ciutat, i la capacitat i la valentia per defensar els interessos de la ciutadania, utilitzant totes les eines de què disposi la institució i davant de qui sigui. Més enllà de la qüestió de la gestió de l'aigua, el que està en joc en aquests moments és decidir qui governa la ciutat. Si ho fan els interessos econòmics privats com ho han fet fins ara, o si governa un espai democràtic com és el ple de l'Ajuntament".