.jpg)
Entre divendres i dissabte Terrassa ha estat una de les ciutats que ha viscut de manera ben intensa la cinquena edició de l'Aplec Modernista Vallesà. Va néixer de la ment de Carles Belda i amb l'ajuda dels seus companys del grup de música; ells també són els impulsors de més d'una quinzena de trobades que han tingut lloc en els darrers anys a Osona, el Bages, el Segrià o el Rosselló.
En aquesta edició, les ciutats implicades són Terrassa, Sabadell i, en menor mesura, Caldes i Sant Quirze. L'objectiu d'aquest aplec és, en paraules del seu organitzador, "fer-hi coincidir l'amor i l'afició per la cultura modernista dels anys seixanta (música, roba, estètica, escúters) i la bona vida (àpats, germanor, festa) amb l'amor pel país, Catalunya (llengua, autoconeixement)".
Sota aquest pretext, l'elecció de fer-ho al Vallès va ser "perquè és la nostra comarca. El lligam amb Terrassa va sorgir per la bona entesa i sintonia amb el Soul Vespa, un club escuterista exemplar". L'harmonia ha estat tanta que ja fa tres anys que col·laboren en l'organització d'un dels actes més especials i desitjats per als amants de les motos.
Enguany, a més, la bona sintonia entre els organitzadors i Terrassa s'ha vist ampliada amb la col·laboració de la Nova Jazz Cava. L'expectació era alta perquè era el retorn als escenaris d'un dels grups més cèlebres per la seva combinació d'ska i jazz. Es tracta dels Amusic Skazz Band.
Lligat també a la música, una de les característiques que s'han mantingut al llarg de totes les edicions de l'aplec és la presentació i obsequi d'un volum del disc anomenat "Modernisme aborigen". "En aquest àlbum, s'hi troben meravelles de la música catalana ballable feta als seixanta i principis dels setanta, en la línia de més rabiosa actualitat de l'època i amb una connexió amb la catalanitat (per llengua i referents) envejable", explica Velda.
El paper de soul vespa
Més enllà del concert, la ciutat ha estat el punt de partida i des del parc dels Catalans de l'anomenada "Escuterada fatxenda".
Es tracta d'una activitat organitzada per l'entitat terrassenca Soul Vespa, nascuda l'any 2007 de la mà de sis joves que els apassionava el ritme dels anys seixanta i setanta i, més especialment, les escúters italianes antigues. Oriol Roig, Toni Castells, Quique Balada, Adrià Hermoso, Jordi Payán i Oriol Balada són aquells joves que van decidir crear un club en què els fanàtics com ells de les vespes i lambrettes es poguessin reunir, xerrar i sentir música, i lluir la moto per tots els racons del país.
Actualment, l'entitat compta amb una cinquantena de socis que es troben cada dimecres al vespre a la seu social (carrer de Sant Gaietà, número 75) i que un diumenge al mes realitzen una sortida amb les seves vespes. Roig afirma que és una entitat "molt activa, que participem en concentracions d'altres ciutats i que organitzem trobades i activitats molt sovint i que fins i tot fem una entrega de premis un cop l'any amb diferents categories. Per això, perquè ens agrada moure'ns, vam estar encantats de participar i ajudar a organitzar un dels actes de l'Aplec Modernista".
Per a Oriol Roig, res es pot comparar amb una escúter. "Té un disseny molt bonic, un motor antic de dos temps, és fàcil de tocar i amb poques nocions mecàniques i tècniques te la pots arreglar tu mateix. En el club hi ha dues categories: els que prefereixen customitzar al seu gust la moto i els que prefereixen mantenir-la al més original possible, que sembli de l'època." Ara bé, si una cosa els uneix és que "la nostra idea no és sortir amb la moto a córrer i a veure qui arriba abans. A nosaltres no ens interessa la velocitat sinó gaudir de la moto".
Per aquest motiu, Soul Vespa gaudeix especialment quan surt per la ciutat, perquè és l'entorn més adequat per explotar totes les potencialitats que posseeixen les escúters tot i que gràcies a les moltes prestacions que té la Vespa mai descarten fer una sortida per carretera.