Campanya promocional de producció integrada al Carrefour

Tots els proveïdors han sol·licitat estar acreditats com a productors de venta de proximitat

Publicat el 21 de juliol de 2013 a les 09:28
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, i del president del Consell Català de la Producció Integrada (CCPI), Eliseu Muní, ha presidit aquest migdia, al centre Carrefour de La Maquinista, la presentació de la campanya 2013 de promoció de la producció integrada.
 
El Consell Català de la Producció Integrada ha posat en marxa una campanya de promoció a 18 centres Carrefour de Catalunya per donar a conèixer als consumidors els beneficis dels productes de producció integrada.
 
La campanya es va iniciar el 5 de juliol i finalitzarà el 12 d’octubre. Es durà a terme als centres Carrefour de Girona, Glòries, Figueres, Lleida, Reus, Tarragona, Terrassa, Cabrera, Badalona, Gran Via, Manresa, Gavà, el Prat, Santa Susana, Rambla de les Flors, Manresa, l’Ametlla i La Maquinista. En la zona de fruita dels establiments, els consumidors trobaran informació sobre el significat de la producció integrada a través d’un expositor.
 
Les empreses certificades en producció integrada que participen a la campanya i hi destinaran producte etiquetat són Gironapoma, SL; Cooperativa de Soses, SCCL; Actel, SCCL; Nufri SAT 1596; Grup Fruiter de Benissanet, SCCL, i Fruits de Ponent, SCCL. Cal destacar que tots aquests proveïdors han sol·licitat estar acreditats com a productors de venda de proximitat.
 
Durant la presentació, el conseller ha explicat que “aquesta campanya de promoció pretén fer arribar al consumidor potencial de producció integrada un missatge clar i senzill perquè es familiaritzi amb aquest concepte, i comenci a diferenciar tots els productes etiquetats i produïts sota aquest distintiu”.
 
En aquest sentit, Pelegrí ha destacat l’aposta del Departament pels mètodes de producció respectuosos envers el medi ambient, i ha citat com a exemple el projecte Fruit.Net que té com a objectiu optimitzar l’ús dels productes fitosanitaris i minimitzar la presència de residus en la producció de la fruita (pera, poma, préssec) mitjançant el bon maneig i control de les plagues i les malalties que l’afecten.
 
L’objectiu final, ha dit el conseller, és tendir a la minimització de residus. “Poder assolir aquest objectiu permetria al sector avançar-se a les exigències dels mercats i dels clients, que cada vegada demanen fruita amb menys residus, i ser, per tant, més competitius en el mercat”.
 
Segons Pelegrí, el futur passa per potenciar els mètodes de producció respectuosos envers el medi ambient i la salut dels consumidors. La producció integrada, juntament amb l’ecològica, formen part d’aquest paquet. “Protecció, qualitat i sostenibilitat són els conceptes que han de marcar l’agricultura dels pròxims anys”, ha afirmat el conseller.
 
  
Producció integrada
 
La finalitat de la producció integrada és obtenir productes d’alta qualitat, minimitzar l’ús de productes agroquímics, disminuir els residus i optimitzar els mètodes de producció mitjançant una integració total dels recursos disponibles. Permet garantir la salut del consumidor i, al mateix temps, respectar el medi ambient.
 
Actualment, a Catalunya hi ha 1.745 productors de producció integrada i 55 elaboradors. Aquest tipus de producció compta amb 31.342 hectàrees. Els cultius majoritaris són la fruita dolça amb 13.880 ha, que representa el 28,79% de la superfície total de fruita dolça de Catalunya, i l’olivera amb 10.623 ha, que representa el 8,93% de la superfície total d’olivera a Catalunya. La demarcació de Lleida és la que concentra la gran majoria d’aquestes hectàrees.