
Poc després de les sis de la tarda, el Gran Recapte organitzat pel Banc dels Aliments ja havia superat les 1.400 tones de menjar que s'havia fixat com a objectiu i, en acabar el dia, el recompte provisional apunta a una xifra definitiva de més de 1.700 tones d'aliments. "Els resultats són espectaculars, estem desbordats", reconeixia una de les responsables, Laia Guinjoan. L'organització creu que la resposta s'intensifica cada any perquè els ciutadans senten els efectes de la crisi "més a prop", perquè "ningú no sap on pot acabar demà" i perquè perceben que el Gran Recapte és la fórmula per "arremengar-se i fer-hi alguna cosa". "Dónes alguna cosa física i al cap d'un mes serà plat a taula d'algú, això anima", ha assenyalat Guinjoan. El Gran Recapte d'Aliments suposa només un 10% del que es recull cada any.
Oli, pasta, arròs, conserves de peix i cada cop més productes de Nadal. Són els aliments que des de divendres i fins que tanquin portes les superfícies comercial del país arribaran a la seu del Banc d'Aliments, a Barcelona. Més de 13.000 persones, entre els punts de recollida com d'emmagatzematge, formen el cos de voluntaris que col·laboren amb l'entitat per fer arribar el menjar a "qui més ho necessita", explica Laia Guinjoan, responsable del Gran Recapte. Al migdia ja havien recollit 900.000 quilos i a les sis de la tarda havien superat l'objectiu que s'havien fixat: 1.400.000 quilos de menjar.
"El resultat és espectacular, estem desbordats, no donem l'abast", reconeixia Guinjoan en valorar el quart recapte. L'organització ha fet una crida a particulars perquè ajudin i admeten que ni ho hi ha prou caixes per fer front a les quantitats d'aliments que arriben des de superfícies comercials.
Creuen que la resposta és massiva i cada cop s'intensifica més perquè la crisi i els efectes cada cop "són més a prop de tots, tothom té gent a prop" afectada i "ningú sap què passarà demà", afirma Guinjoan. A més, explica també que el Gran Recapte és una forma "bonica i real" per "arremangar-se" i intentar "fer alguna cosa" contra la crisi. "Dones una cosa física i al cap d'un mes serà plat a taula d'algú, això anima a la gent", afirma.
El Banc dels Aliments celebra que els ciutadans responguin a la crida i que aportin aliments com arròs o pasta, i insisteixen sobretot en no aportar producte fresc perquè es fa malbé de seguida.
Les donacions, que es poden seguir per Internet o per canals on line en col·laboració amb La Caixa, suposaran un 10% del que recull anualment el Banc. Calculen que cada any recopilen 15.000 tones de menjar que després es reparteix entre 750 entitats benèfiques per alimentar 230.000 persones cada mes. Les tasques de classificació s'allargaran fins al 14 de desembre.